Maid

recensie Maid

De dramaserie Maid gaat over de jonge moeder Alex. Alles gaf ze op voor de zorg van haar kind, maar nu ze is gevlucht voor haar vriend, die haar psychisch misbruikte, moet ze op zoek naar een woning en een baan. Wat wij van Maid vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De nog jonge Alex ontvlucht in het midden van de nacht haar trailer, samen met haar dochter. Weg van haar vriend, die haar al een tijdlang psychisch misbruikte. Ze vindt een baan als schoonmaakster, maar dan nog komt ze niet rond. Ze heeft geen woning, geen geld en ook geen opvang voor haar kind. Daarnaast houdt het bureaucratische systeem tegen dat ze er wel iets aan kan doen. Ze doet wat ze kan om toch maar rond te komen, terwijl zij en haar ex vechten om hun dichter.

Ons eindoordeel?

Vooral de ogen van Alex (Margaret Qualley) blijven je bij na het zien van Maid. Ogen die spreken en al het leed laten zien dat ze allemaal al heeft meegemaakt. Staren in de leegte. Quelley is dan ook gemaakt voor deze rol, waarin ze zich breekbaar opstelt, maar bovenal een krachtige vrouw is. Een vrouw die vecht voor haar kansen, ondanks dat het bureaucratische systeem het haar bemoeilijken. En als kijker moet je het allemaal maar met lede ogen aanzien. Want hoe lastig het kan zijn voor een alleenstaande moeder blijkt wel. Regeltjes om de regeltjes, maar niet om de mens verder te helpen. Helemaal niet als ze je eigenlijk niet geloven. Want ja, hoe bewijs je psychisch misbruik.

Daarnaast werken de zogenoemde vrienden die ze heeft ook niet bepaald mee. Het zal de leeftijd zijn, want op die leeftijd studeren de meeste jongeren nog. Om nog maar te zwijgen van haar moeder, gespeeld door good old Andie MacDowell (die in het echt overigens ook haar moeder is). Die heeft ze niet bepaald op een rijtje, maar ook dat heeft een verleden. Haar moeder is dan ook haar spiegel. Of je gaat door met je leven en eindigt zoals je moeder, of je gaat ervoor. En haar vader, ja haar vader. Lijkt allemaal leuk aan de buitenkant, maar ook hij is een spiegel van haar. Dat komt uiteindelijk allemaal door haar vriend, gespeeld door Nick Robinson, die je als kijker het liefste een harde kopstoot geeft. Overigens ook goed gespeeld door hem. In Love, Simon was hij toch wat zachtaardiger.

Eigenlijk heeft ieder personage wel een meerwaarde in deze serie, ook haar bazin bij het schoonmaakbedrijf en de vrouw bij wie ze vaak schoonmaakt. Mooi om te zien dan ook dat Alex blijft knokken voor een mooiere toekomst. Alles voor die überschattige dochter van haar. Ook als dit betekent dat ze daar soms wat dingen voor op moet geven. Een stapje terug en weer twee vooruit. Het wat zoete einde was een smetje. Eigenlijk best een voorspelbaar einde, maar daardoor ook wel weer mooi, want wat gun je Alex en haar kind een mooi leven!

In Maid zie je Margaret Quelley met de volle overtuiging de alleenstaande moeder Alex spelen. Het bureaucratische systeem helpt haar voor geen meter, maar gelukkig is het een powervrouw. Je leeft mee met haar, wat ook meer dan terecht is. Go Alex!

Bedenker: Molly Smith Metzler
Cast: Margaret Qualley | Andie MacDowell | Nick Robinson
Speelduur: 1 seizoen | 10 afleveringen
Releasedatum: 1-10-2021 (Netflix)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.