Macbeth

Macbeth

Deze week schreven wij al dat we Macbeth zouden gaan zien, en vandaag was het zo ver. Macbeth kennen de meeste mensen als een toneelstuk van Shakespeare, maar is nu dus vertaald naar het witte doek. Wat wij van dit bloederige oorlogsverhaal vonden lees je in deze C-recensie. We kunnen al verklappen dat wij zeer verrast waren, op een positieve manier!

Het verhaal

Generaal Macbeth (Fassbender) is niet de meeste bange man. Al moordend trekken Macbeth en zijn mannen door Schotland, aangemoedigd door zijn vrouw lady Macbeth (Cotillard). Als hun kinderen omkomen in de strijd, zweren ze wraak op de Koning, mede omdat enkele heksen Macbeth influisteren hoe zijn toekomst er uit gaat zijn.

De wraak komt, en eenmaal aan de macht als koning van Schotland begint Macbeth echter wantrouwend te worden. Dit omdat de heksen meer hebben verteld dan alleen zijn eigen toekomst. En die toekomst is niet helemaal rooskleurig voor hem. Vijanden, maar ook naasten moeten vervolgens wijken, zodat hij op de troon kan blijven zitten. Langzamerhand wordt Macbeth dan ook een beetje gek, iets wat zijn vrouw ook in begint te zien. Hij doet alles om zijn voorspelde toekomst maar de kunnen beïnvloeden. Maar kan hij die toekomst wel beïnvloeden?

Ons eindoordeel?

Om eerlijk te zijn hadden we bepaalde verwachtingen van de film, maar dat hij zo verrassend goed zou zijn, hadden we ook weer niet verwacht. Een film die uniek is in zijn soort, omdat het niet elke dag voorkomt dat er een film wordt uitgebracht waarin ook daadwerkelijk wordt gesproken in de taal zoals Shakespeare het opschreef. Oké, wel wat begrijpelijker, maar toch. Hoewel je even moet wennen aan het Shakespeare-taaltje, word je meteen de film ingezogen.

Dat heeft onder andere te maken met de onheilspellende muziek die bijna de gehele film aanwezig is, maar zeer zeker ook door het prachtige filmwerk. Donker en licht wisselen elkaar af, net als het kleurgebruik en de fraaie landschappen. En wat te denken van het puike acteerwerk. Michael Fassbender kan werkelijk waar echt elke rol spelen. Wat een inlevingsvermogen. Marion Cotillard was voor de verandering ook een keer goed in een Engelstalige rol, iets wat we niet altijd van haar gewend zijn.

Enig minpuntje is misschien het te voorspellen verhaal. Naarmate de film vordert weet je eigenlijk wel wat er gaat gebeuren. gelukkig heeft dat niet al te veel effect op de film en blijft hij spannend.

Al met al een unieke, spannende en onheilspellende film, waarbij de credits ook uitgaan naar de regisseur (Justin Kurzel) en de cameramensen. Je ziet dat de film is gemaakt door een team. Echt teamwork dus! Niet alleen door de acteurs, maar ook door de mensen daar omheen. Mocht je zin en tijd hebben, ga Macbeth dan zo snel mogelijk kijken. Misschien word je dan net zo positief verrast als wij.

Regie: Justin Kurzel
Cast: Michael Fassbender | Marion Cotillard | Paddy Considine | Sean Harris

Share

12 gedachtes over “Macbeth

  1. Sinds ik de eerste trailer zag, was ik verkocht. Heb zitten twijfelen of ik de film online zou gaan kijken omdat hij niet in NL te zien was, maar nu hij een bioscooprelease heeft, ga ik hem toch netjes op het grote scherm zien. Goed om te horen dat hij bevalt!

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.