Lumina

recensie Lumina

De dramafilm Lumina gaat om een naakte vrouw die ontwaakt op een strand. In een verlaten stadje vindt ze spullen van oude bewoners, waaronder een telefoon. Ze kijkt terug naar het verleden. Wat wij van Lumina vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een naakte vrouw ontwaakt op een strand en bereikt uiteindelijk een uitgestorven stadje. In een huis vindt ze kleiding, meubels, een platenspeler, maar ook een telefoon. Op die telefoon bekijkt ze foto’s en filmpjes van een stel, Ariana en Leonardo. Ze verliest zich steeds meer in de filmpjes.

Ons eindoordeel?

Als ik kijk naar de beelden die ik zie in Lumina, dan krijg ik zit om weer naar Italië te gaan. Wat een prachtig geschoten film, waarbij de het landschap en haar gebouwen centraal staan en de mens zich moet aanpassen aan haar omgeving. Kijk maar naar de onbekende vrouw, die zich kleedt met een visnet. Of hoe ze op een gegeven moment met haar jurk met motief en rode haar opgaat in de achtergrond, een muur. Of wadend door het moeras. Het zijn allemaal kunstwerken die je filmisch gezien te zien krijgt, ook als het gaat om het licht. Maar wat een trage en op het einde van de rit ook een saaie film, zeg. Slow cinema, zeg maar. Niet mijn ding, ben ik inmiddels achter. Uitzonderingen daargelaten.

Het is ook een mysterieuze film. Want wat is er nu gebeurd met de jonge vrouw (Carlotta Velda Mei), die wel wat weg heeft van Alba Rohrwacher. Ze is eenzaam en wanhopig en kijkt met weemoed terug op het verleden via foto’s en filmpjes op een telefoon – gaat die telefoon eigenlijk nooit leeg, want opladen lijkt onmogelijk gezien de staat van de gebouwen. Ze verlangt door terug te kijken naar het verleden. Ook op het gebied van lust. Het einde was overigens verrassend goed voor mij.

Lumina is filmisch gezien echt meer dan fraai. Een kunstwerk, waardoor je weer zin krijgt om door Italiaanse stadjes te struinen. Doordat de film traag is en op het einde van de rit uiteindelijk ook saai, was hij toch niet aan mij besteed. Desalniettemin ben ik wel benieuwd naar toekomstig werk van regisseur Samuele Sestieri.

Regie: Samuele Sestieri
Cast: Carlotta Velda Mei | Matteo Cecchi | Laura Sinceri | Vasile Morosan
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum:
3-6-2021 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.