Luka

recensie Luka

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm Luka gaat over ene jonge sluipschutter die zich in Fort Kairos vestigt. Daar zal hij zich eerst moeten bewijzen om daadwerkelijk als sluipschutter aan de slag te kunnen. Wat wij van Luka vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Luka is een jonge en erg ambitieuze soldaat. Hij vestigt in Fort Kairos, waar hij als sluipschutter aan de slag wil. Hij zal zich eerst moeten bewijzen in de onderhoudsploeg, om Kairos te overtuigen. Gehoorzaamheid, uithoudingsvermogen en opoffering zijn daarbij de belangrijkste kernwoorden. Terwijl hij eindelijk opklimt in de zijn rang, ontstaat ook een vriendschap met Konstatin en Geronimo.

Ons eindoordeel?

Heeft iemand ooit het boek De Woestijn van de Tartaren gelezen, van Dino Buzatti’s? Ondergetekende niet, dus deze dramafilm, die daarop is geïnspireerd, ga ik verwachtingsvrij in. Boekverfilmingen vallen bij mij bijna altijd tegen (je mist zoveel details die in een boek wel zijn be- en omschreven), dus dat is niet erg. Alhoewel, verwachtingsvrij, Jonas Smulders speelt de ambitieuze soldaat, dus ergens zijn er wel verwachtingen.

Smulders speelt degelijk – een rol aannemen waarbij je een andere taal spreekt dan je moedertaal, is niet altijd bevorderlijk (dat geldt overigens ook voor Jan Bijvoet). In dit geval gaat dat ten koste van zijn talent. De aandacht ligt ergens anders en minder bij zijn normaal zo naturelle manier van acteren. Het is echter vooral het futuristische verhaal dat bevreemdt. Vaag en niet altijd een lijn in te trekken. Geloof niet altijd degene die de macht heeft, lijkt de boodschap – een tikkeltje populistisch is de film wel. Dit is echt zo een film die je moet liggen. Distopisch, in een uitgeklede setting, waarbij het budget niet heel hoog zal zijn geweest.

De dialogen zijn sowieso leidend, met uitgeklede Shakespeare-achtige dialogen. Het nut daarvan is niet helemaal duidelijk. Wat je ziet toont men wel zeer fraai aan de kijker, in scherpe, contrastrijke zwart-wit beelden.

Luka is prachtig om te zien, maar bevreemdt in het futuristische verhaal en haar distopische setting. Uitgeklede schakespeare-achtige dialogen dragen niet aan bij aan enige duidelijkheid.

Regie: Jessica Woodworth
Cast: Geraldine Chaplin | Jonas Smulders | Jan Bijvoet | Sam Louwyck
Speelduur: 94 minuten
Releasedatum: 14-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.