Los Fantasmas

recensie Los Fantasmas

De dramafilm Los Fantasmas (The Gosts) gaat over Koki. Overdag is hij toeristengids, maar in de avond berooft hij mannen, samen met Carlos. Totdat hijzelf het slachtoffer wordt. Wat wij van Los Fantasmas vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De knappe Koki woont In Guatamala-Stad, waar hij toeristen rondleidt. Daarnaast verdient hij wat bij door het vertrouwen van mensen te winnen, om ze vervolgens in de avond te bestelen. Dit doet hij samen met Carlos. Als de rollen vervolgens worden omgedraaid en Koki het slachteroffer wordt van een van zijn doelwitten, vervangt Carlos Koki voor een ander. PAs dan beseft Koki wat hij heeft gedaan.

Ons eindoordeel?

Wat een emotie zien we al gelijk in Los Fantasmas. Je weet wel, van dat typische Centraal-Amerikaanse temperament. Dat duurt niet voort, maar dat is zeker geen straf in deze onderhoudende, overzichtelijke en ingetogen film.

Guatemala is geen land waar iedereen stikt van het geld. Iedereen vecht voor zijn plekje en probeert op de een of andere manier aan geld te komen. Dat dit niet altijd legaal gebeurt, blijkt. Koki doet daar vrolijk aan mee, maar vergeet een ding. Men ziet ook hem als een passant. Voor hem zo een ander. Dat wordt pijnlijk duidelijk, waarbij Koki misschien wel zelf de geest is waar hij eerder in de film naar verwijst. Hij is identiteitsloos. Hij wordt eerst gezien, maar daarna niet maar, waarna hij ook letterlijk in de nacht verdwijnt.

Er zijn weinig woorden nodig om te vertellen wat je wilt vertellen. Je ziet het als kijker gewoon gebeuren. De armoede is daarin leidend. En de emotie van het begin komt nergens terug. Alleen de storm die in Koki zijn hoofd rond raast, is te zien. Als een echte storm weliswaar, met hem op de voorgrond. Die storm hangt letterlijk boven zijn hoofd, maar is dus ook in zijn hoofd bezig.

Los Fantasmas is een onderhoudende, overzichtelijke en ingetogen film die weinig woorden nodig heeft. De beelden zeggen in dit geval genoeg. En de titel van de film is zeer treffend!

Regie: Sebastián Lojo
Cast: Marvin Navas | Carlos Morales | Daniela Castillo | Sandra Guerra
Speelduur: 75 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.