Looking for Venera

recensie Looking for Venera

De dramafilm Looking for Venera gaat over een jonge meid, die zowel thuis als in haar dorp altijd ogen op haar gericht heeft. Ze heeft behoefte aan om zelf te ontdekken wie ze is. Wat wij van Looking for Venera vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Venera is een rustige jonge meid die in een klein Kosovaars dorpje woont. Ze woont in een klein huis, waar drie generaties wonen. Privacy is er dan ook niet. En niet alleen thuis heeft ze geen privacy, maar in het dorp ook niet. Er is altijd wel iemand die haar kent. De opstandige Dorina brengt verandering in het gevangen leven van Venera, want haar keuzes liggen altijd onder een vergrootglas. Ze weet nauwelijks wie ze is. De twee willen koste wat kost eindigen zoals hun moeders.

Ons eindoordeel?

Een (g)rauw stilistisch pareltje krijg je voorgeschoteld met Looking for Venera. Een coming of age waarin een vrouw duidelijk klaar is met de macho mannen om haar heen, inclusief haar vader. Een film over jezelf ontdekken en het vinden van een metgezel.

Venera zegt niet veel. Misschien niet heel raar, gezien haar thuissituatie. Als jonge jongens al honden gaan martelen en daar niets over te horen krijgen, dan staat dat in schril contrast met de vrouwen die altijd en overal onder een vergrootglas liggen. Eenzaam zijn met alleen maar mensen om je heen. Zwijgzaam ondergaat ze het, maar ondertussen zet ze zich langzaam maar zeker af. Van muurbloem naar een recalcitrant, die zich tot zekere hoogte niet wil laten kennen. En weinig zeggen betekent niet dat iemand geen mening heeft. Dat blijkt wel uit deze film.

Verbondenheid maakt haar sterk. Het geeft haar kracht, net als dat die verbondenheid de film kracht geeft. De film zet dit kracht bij door de genegen momenten tussen de twee vriendinnen naast de koude thuissituaties en de geforceerde en eenzijdige vrijpartijen te leggen. Geen greintje liefde is er te bespeuren bij de mannen, alleen maar lust. En moeders tonen ook al geen liefde. Je voelt je meer en meer verbonden met Venera. Vaders wil is wet en die wet blijft onveranderd doorgaan. Een cultuurverandering vindt niet zomaar plaats. Daar is tijd voor nodig. Tijd die Venera neemt. Die boodschap brengt de filmmaker ook bijna twee uur lang rustig over aan de kijker.

Looking for Venera is een stilistisch (g)rauw pareltje. Hoe je kont in de krib te gooien in een macho mannenwereld. Kilheid versus genegenheid op een plek waar ook bijna niets te beleven valt. Aanrader!

Regie: Norika Sefa
Cast: Kosovare Krasniqi | Erjona Kakeli | Rozafa Celaj | Basri Lushtaku
Speelduur: 111 minuten
Releasedatum: 5-2-2021 (IFFR)

Share