Longa Noite

recensie Longa Noite

De dramafilm Longa Noite (Endless Night) gaat over Anxo, die, na de Spaanse Burgeroorlog en nog tijdens het Franco-regime, terugkeert naar zijn geboortedorp. En dat is best confronterend. Wat wij van Longa Noite vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Anxo is een zwijgzame man die na de Spaanse Burgeroorlog terugkeert naar zijn oude dorp. Daar is veel verandert door de oorlog, maar ook onder het nieuwe Franco-regime zijn de meeste mensen angstig en waakzaam. Vrijheid is in ieder geval niet meer wat het was. Hij gaat de gesprekken aan en gaat zelf op zoek naar antwoorden.

Ons eindoordeel?

Dat eerste uur van Longa Noite was zeer interessant en erg confronterend. Franco speelt daarbij een grote rol, want dat was de een van de aanstichters van alle problemen en de zichtbare pijn die voorbij komen. En hoewel de oorlog al voorbij is, blijft de angst en blijven de mensen ook hangen in het verleden. Nu wetende wat Franco allemaal op zijn geweten heeft, is het ook niet zo raar dat mensen zo dachten. Dat heeft zijn sporen wel nagelaten.

Het laatste half uur vonden we een stuk moeilijker te begrijpen. Lopend door de natuur, hoor je een voice-over. Die voice-over leest brieven voor, over het leven in een gevangenis. Die voice-over komt alleen niet overeen met wat je ziet. Of wel, en snappen wij dat niet helemaal.

We proberen het toch te duiden. Anxo is op zoek naar antwoorden. Die krijgt hij deels, maar de brieven blijven vragen oproepen. Die brieven zijn ook van mensen die er niet meer zijn (dat is wel duidelijk). Zou het zijn dat Anxo op zoek is in het bos, omdat het zoeken naar antwoorden is als zoeken naar een speld in een hooiberg (in dit geval het bos)? De cinematografie is overigens heel fraai, vooral in het bos. Het gebruik van licht is daarbij tot in perfectie toegepast.

Longa Noite kende een hele mooie start, maar in het laatste deel waren wij de draad kwijt. Het kan zijn dat wij het niet hebben begrepen, maar dat er pijn is is overduidelijk. Pijn die ook nog wel even zal blijven hangen.

Regie: Eloy Enciso
Cast: Misha Bies Golas | Nuria Lestegás | Manuel Pozas | Verónica Quintela
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.