Long, Live, Love

recensie Long Live Love

De documentaire Long, Live, Love (Lever Elsker Savner) gaat over Rosemarie, die al twee keer kanker overwon. Ze wil verder met haar leven, maar haar moeder blijft angst houden. Wat wij van Long, Live, Love vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Rosemarie is pas vijftien jaar maar heeft al twee keer kanker overwonnen. Nu ze eindelijk beter is, wil ze door met haar leven. Ze wil naar school, naar haar vrienden en gewoon feesten. Haar moeder heeft daar wat meer moeite mee, want de angst om haar te verliezen blijft. Hierdoor ontstaat er tussen moeder en dochter een worsteling. Want het gaat toch goed met Rosemarie, dus waarom dan niet met haar?

Ons eindoordeel?

Een coming of age is Long, Live, Love. Eentje waar toch wel heel veel herkenbaars in terugkomt. Want hoe moeilijk het is om goed naar elkaar te blijven luisteren, blijkt wel. De ene was ziek en de andere moest daar mee omgaan. Moet daar nog steeds mee omgaan. En dat heeft zijn weerslag.

Dat is ook wat wij goed vonden aan deze documentaire. Er is niet alleen oog voor de ‘zieke’ dochter, maar ook voor de ‘hulpverlener’, in dit geval de moeder. Hoe die hulpverlener daar vervolgens zelf mee omgaat, is dan weer wat anders. Best herkenbaar hoor, want ook hier willen we alles zelf oplossen, totdat het niet meer gaat. Dat gaat gewoon niet. Soms moet je er gewoon voor iemand zijn. Luisteren. Een schouder bieden. Aan de andere kant geldt dat ook voor de ander. Communiceren is dus essentieel en in moeilijke tijden lukt dat simpelweg niet altijd. Je hoofd loopt over. Dat zien we heel duidelijk in deze documentaire waar meer dan eens pijnlijke beelden te zien zijn. De openheid siert hen. Pijn was er door de ziekte, maar daardoor ook in het hoofd.

Los van de kloteziekte die er twee keer is geweest, is Rosemarie ook gewoon een tiener die opgroeit. Ja, dat botst dan wel eens met je ouders, dus dat is niets nieuws. Het roken van een sigaret is daar een voorbeeld van en de cameraman zit er tussenin. Dat levert grappige momenten op tussen de van de hak op de tak beelden. Wel viel op dat beide hechter met elkaar zijn dan dat ze zelf aangeven. Kijk maar naar de knuffelmomenten in bed.

Uit Long, Love, Love blijkt dat iemand helpen die ziek is ook voor problemen kan zorgen. Blijf communiceren naar elkaar en betrek niet alles op jezelf, in beide gevallen. Geef een schouder en neem een schouder. Die tip nemen wij zeker mee.

Regie: Sine Skibsholt
Cast: –
Speelduur: 76 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: