Lingui, The Sacred Bonds

Lingui The Sacred Bonds recensie

De dramafilm Lingui, The Sacred Bonds gaat over Amina en haar dochter Maria. Maria is als 15-jarige zwanger, maar wil het kindje niet houden. Dat is gevaarlijk in een land als Tsjaad. Wat wij van Lingui, The Sacred Bonds vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Amina is een alleenstaande moeder die verstoten is door haar gemeenschap en familie. Haar dochter Maria is pas 15, maar inmiddels wel al zwanger. Aangezien Maria het kindje niet wil houden, loopt ze een risico. In Tsjaad staat daar namelijk een zware straf op. Maria, maar ook haar moeder, zijn dan ook overgeleverd aan andere vrouwen in hun bestaande samenleving.

Ons eindoordeel?

Lingui, The Sacred Bonds is overduidelijk een film die opkomt voor de vrouw. Des te bijzonderder is het dat het een man is die deze film regisseerde. Niet dat dat ten nadele komt van de film, want het een sluit het andere natuurlijk niet uit. Maar toch, het gaat er in deze film juist om dat de man de vrouw zo onderdrukt. Misschien dat het juist daarom ook goed is dat een man laat zien dat niet alle mannen zo zijn.

Optisch zijn er een aantal dingen die positief opvallen in deze slow burner. De goede cameravoering met in precisie uitgezochte shots. Over iedere scène lijkt te zijn nagedacht. Hoe zet ik de personages zo goed mogelijk in positie. Ook de gehele discografie valt op, met aandacht voor donker en licht. Het welbekende gelige laagje zorgt voor extra warmte, ook al is het overduidelijk dat het daar bloedheet is.

Het is ook bloedheet als het gaat om de ingehouden woede. Emoties zijn er genoeg bij de twee vrouwen, die altijd maar moeten doen wat mannen willen (die mannen pakken ook niet de verantwoordelijkheid die bij hun rol hoort). Daar zijn ze, logischerwijs, klaar mee. De kont in de krib gooien is wat ze doen, waarbij de consequenties die daarbij horen er niet meer toedoen. Ze willen gezien en gehoord worden. En dat is lastig in een cultuur waarin ze zich bevinden. Cultuurverandering heeft tijd nodig, als die er al komt. Een stille en langdurige oorlog is het. Die traagheid breekt de film soms op, maar maakt hem juist ook sterk.

Lingui, The Sacred Bonds is een fraaie film, niet alleen in wat je ziet, maar ook in wat je niet ziet. Ingehouden woede van vrouwen die niets anders willen dan gezien en gehoord worden. Een stille en langdurige oorlog voeren ze.

Regie: Mahamat-Saleh Haroun
Cast: Achouackh Abakar Souleymane | Rihane Khalil Alio
Speelduur: 87 minuten
Releasedatum: 25-8-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.