L’Immensità

recensie L'Immensitá

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm L’Immensità gaat over Clara, die niet gelukkig is in haar huwelijk. Dit heeft zijn weerslag op haar 12-jarige dochter Adriana, die liever gewoon een jongen is. Wat wij van L’Immensità vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In de jaren 70 verhuizen Clara en Felice naar een nieuw appartement in Rome. Hoewel de twee niet meer gelukkig zijn samen, is scheiden geen optie. Ze zal dus gebonden blijven, daar waar ze vrijheid wil. Haar kinderen krijgen dat allemaal mee van haar. Haar 12-jarige dochter Adriana ziet met lede ogen toe hoe de relatie tussen haar ouders steeds slechter gaat. Tegelijkertijd worstelt Adriana zelf ook met haar identiteit, want ze is eigenlijk liever een jongen.

Ons eindoordeel?

Penélope Cruz in een Italiaanse film; that’s a first. L’Immensità heet deze breekbare dramafilm, waarbij we uiteraard weer vertrouwd zien dat Cruz over onmetelijk acteertalent beschikt. En als je anderen ook beter laat acteren, dan weet je zeker dat je wat kunt. Dat kan zij dus, want Luana Giuliani (Adriana) floreert naast Cruz. Die ogen spreken en zijn prachtig.

Dat komt ook goed tot uiting in de fraaie composities. Die ogen passen daar goed in. Daar is echt over nagedacht, net als je jezelf als kijker ook echt in de jaren 80 waant. Temperament komt ook voldoende voorbij, zoals je mag verwachten in een Italiaans familiedrama. Als kijker kun je jezelf ook flink kwaad maken over de verhoudingen binnen de familie. Niemand lijkt zicht zelf te mogen zijn, behalve de pater familias. Wat een pannenkoek zeg. De uitstapjes naar de fantasie van Adriana zijn mooi – vooral de muziek die je ten gehore komt – maar hadden een betere uitwerking verdiend. Hoewel het einde prachtig is, blijft de kijker toch met vragen achter. Vragen die ik in ieder geval graag beantwoord had. Voordeel is wel, dat je daarna lang over de film blijft nadenken.

L’Immensità is een echte Italiaanse dramafilm, vol met temperament. Het acteerwerk van Cruz en de nog jonge, talentvolle Giuliani is voortreffelijk, net als de composities. Sommige elementen hadden echter wat meer uitwerking verdiend, daar waar je nu met vragen achter blijft.

Regie: Emanuele Crialese
Cast: Penélope Cruz | Luana Giuliani | Vincenzo Amato | Aurora Quattrocchi
Speelduur: 99 minuten
Releasedatum: 23-3-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.