Lillian

recensie Lillian

De dramafilm Lillian gaat over een Russische vrouw die te voet vanaf New York haar thuisland wil bereiken. Dat is een tocht van ruim 6.000 kilometer, én dat alles zonder geld! Wat wij van Lillian vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een Russische immigrante besluit Amerika te gaan verlaten. Ze woont in New York, maar beschikt niet meer over de juiste papieren om ergens aan de bak te komen. Ze besluit, omdat ze geen geld heeft, de goedkoopst mogelijke weg naar huis te vinden. Dat is te voet, richting Alaska, zodat ze vanuit daar de oversteek naar Rusland kan maken. Een tocht van ruim 6.000 kilometer volgt.

Ons eindoordeel?

Lillian is een roadmovie die is gebaseerd op de echte Lillian Alling. Zij verdween in 1927 op mysterieuze wijze. In deze film zien we ook een Lillian, maar in een modernere tijd. Een film waarin nauwelijks conversaties zijn – de protagonist spreekt bijvoorbeeld nooit. Over doorzettingsvermogen niets te klagen, want aan het begin van de film zien we haar op hoge hakken en een grote ton chips haar overlevingstocht starten. Dat begin – overigens niet het echte begin van de film; dat begint met een afwijzing bij een pornobaas – zet gelijk de toon voor de rest van de film.

Zonder iets te zeggen, overtuigt Patrycja Planik. Mimiek en houding is bij acteren misschien net zo belangrijker als iets zeggen. Patrycja speelt een asociale Lillian, die alles doet om thuis te komen. Als anderen daar voor moeten wijken dan interesseert haar dat ook echt niets. Ze is een een soort antiheld. Dat intrigeert, zonder daar de vinger op te kunnen leggen. Ook krijg je een armzalig en conservatief Amerika te zien. Oftewel, Amerika houdt niet op bij de grote steden en is niet alleen maar The American Dream. Er zijn meer anonieme mensen, net als Lillian. Haar reis verloopt tijdloos, maar jaargetijden en plaatsnamen verraden toch waar en wanneer ze zich ongeveer bevindt. Overigens is de film geheel plotloos geschoten, wat de sprongen in tijd af en toe verklaren.

Het einde kon mij zeer bekoren. Niet de echte beelden van de walvisjacht overigens, want die hadden ze echt niet hoeven te gebruiken. Dat past overigens wel de protagonist, want die doet ook lekker wat ze wil, dus wie weet dat Andreas Horvath hier ook een punt mee wil maken.

Lillian is een intrigerende roadmovie over een vrouw die er alles voor over heeft om thuis te komen. The American Dream is niet voor iedereen weggelegd, zo blijkt, want niet alleen de protagonist kan daaraan voldoen.

Regie: Andreas Horvath
Cast: Patrycja Planik
Speelduur: 128 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.