Light Thereafter

recensie Light Thereafter

Het Engelstalige avontuurlijke Light Thereafter gaat over de 16-jarige licht autistische Pavel, die leeft om te schilderen. Hij gaat in de Provence op zoek naar zijn grote voorbeeld en tevens ‘spirituele’ vader Arnaud, om antwoorden te vinden op zijn vragen. Wat wij vinden van deze dramafilm, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Pavel, een tweede generatie immigrant uit Bulgarije, is een 16-jarige jongen die alleen maar wil schilderen, de hele dag door. Zijn grote voorbeeld Arnaud woont in de Provence en Pavel besluit om hem op te gaan zoeken. Helemaal vanuit Engeland. Arnaud is in de ogen van Pavel niet alleen een groots kunstenaar, maarook zijn ‘spirituele’ vader. In acht hoofdstukken leren we Pavel en anderen beter kennen en wat Pavel zo drijft in zijn zoektocht naar bevestiging.

Ons eindoordeel?

Laten we beginnen met het acteerwerk van hoofdrolspeler Barry Keoghan: buitenaards goed. Hij zet een zeer overtuigende rol als autistische jongen neer, in een zoektocht naar zijn grote voorbeeld, maar misschien nog wel meer naar zichzelf.

Die zoektocht – waardoor je Light Thereafter als een roadmovie kunt betitelen – begint aan het einde en eindigt bij het begin. Oftewel, we beginnen bij Arnaud en gaan zo via acht personen terug naar zijn huis in Engeland. Door de film op deze manier aan de kijker te tonen, weet je het einde al, maar weet je nog niet wat Pavel drijft of naar Arnaud te gaan. Waar komt hij vandaan? Wie is hij eigenlijk? En hoe erg is zijn autisme? En waarom ‘vlucht’ hij eigenlijk? In zekere zin kun je ook stellen dat je het einde hierdoor niet snapt, omdat je de voorgeschiedenis van Pavel niet kent. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes dan ook in elkaar.

Wat ook opvalt is Pavel zijn zoektocht naar bevestiging. Niet alleen op het gebied van schilderen, maar ook op andere gebieden. Vriendschap en de liefde bijvoorbeeld, en wat daar aan verbonden is, seks. Dat hoort ook wel bij de leeftijd. Hij is op een ware ontdekkingstocht, waarbij zijn charme als verlegen autistische jongen nog best wel eens van pas komt.

Aangekomen bij het einde, waar Pavel zijn zoektocht dus eigenlijk begint, snap je als kijker het verhaal. Makkelijk had hij het niet. Een dramafilm is Light Thereafter dan ook zeker, maar raakt helaas niet genoeg de gevoelige snaar om echt te overtuigen. Vooral het einde van de film (het begin dus) had misschien net wat extremer gemogen. Net wat dramatischer. Al snappen wij Pavel zijn reden om te vertrekken heel goed! Als je in het altijd in het donker leeft, is een beetje meer licht toch wel fijn.

Regisseur: Konstantin Bojanov
Cast: Barry Keoghan | Kim Bodnia | Thure Lindhart | Lubna Azabal | Solène Rigot
Speelduur: 102 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.