Liefjes

recensie Liefjes

Waardering: 3.5 uit 5.

De documentaire Liefjes gaat over drie veertienjarige meiden, die afzonderlijk van elkaar met hun familie gaan kamperen in Zuid-Frankrijk. De telefoon blijft altijd in de buurt. Wat wij van Liefjes vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Malak, Celia en Jae zijn drie veertienjarige meiden, die afzonderlijk van elkaar op vakantie gaan met hun familie. Ze gaan kamperen in Zuid-Frankrijk, maar de mobiele telefoon blijft altijd binnen handbereik. Malak wil eindelijk wel een keer ervaren wat liefde is, terwijl Celia al een vriendje heeft en constant contact met hem zoekt. Jae tenslotte, heeft het liefste contact via de telefoon. Dat is minder confronterend dan de echte wereld.

Ons eindoordeel?

Als kampeerder spreekt Liefjes mij ontzettend aan. Heel intrigerend hoe ze jongeren op deze manier portretteren. In de bloei van hun leven, net te jong om op stap te gaan, maar te oud om heel de dag maar te spelen. De combinatie met de sociale media maakt hem interessant, juist op een camping. Al moet gezegd dat die camping toch wat onderbelicht blijft, het gaat echt alleen om de belevingswereld van de meiden.

Een documentaire die als film kijkt, dat is altijd een pluspunt. Helemaal in dit geval, waar coming of age ook om de hoek komt kijken. De belevingswereld van de veertienjarigen van nu is een totaal andere dan die van 25 jaar geleden. Dat is maar goed ook, want al die invloeden van de sociale media kunnen haast geen goed doen. De norm wordt voor je bepaald en de verwachtingen liggen hoog. Helemaal bij jezelf op die leeftijd. Maar het is nu eenmaal deze tijd en terug kijken haalt voor de meiden niets uit. Dus groot gelijk dat ze hun hart volgen, want dat lijken ze allemaal te doen.

Het resulteert in een documentaire die onzekerheden laat zien. Met dank aan de drie meiden, want die stellen zich wel open en daarmee kwetsbaar op. Ergens is het ook aandoenlijk wat je ziet en tegelijkertijd humorvol. De veertienjarigen zullen dat niet vinden, maar als ze het over relaties hebben, moet je toch even gniffelen.

Liefjes kijkt als een film, waarin coming of age om de hoek komt kijken. Een intrigerende documentaire, waarin drie tienermeiden zich kwetsbaar durven op te stellen. Aandoenlijk en tegelijkertijd ook humorvol, al zullen de meiden dat niet zo vinden.

Regie: Natalie Bruijns | Anneke de Lind van Wijngaarden
Cast: Malak | Celia | Jae
Speelduur: 80 minuten
Releasedatum: 11-4-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.