Leonie Actrice en Spionne

recensie Leonie Actrice en Spionne
Fransesca Bertini in Asunta Spina

De documentaire Leonie Actrice en Spionne gaat over de rol van Leonie Brandt in Nazi-Duitsland. Wij was namelijk een spionne namens de Nederlandse inlichtingendienst. Maar was ze wel echt zo zuiver? Wat wij van Leonie Actrice en Spionne vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Leonie Brandt, die leefde van 1907 tot en met 1978, was een actrice. Een actrice die in het echte leven als spionne optrad voor de Nederlandse inlichtingendienst in Nazi-Duitsland. Na de oorlog waren zelfs mensen nog bang voor haar om wat ze allemaal wist. De vraag is alleen of ze haar rol als spionne wel zo zuiver vervulde, of dat er toch iets meer aan de hand was. Echt en fictief lagen in dit geval wel heel erg dicht bij elkaar.

Ons eindoordeel?

Wij hadden om eerlijk te zijn nog nooit van Leonie Brandt gehoord. We hebben ons dan eerst wat ingelezen, voordat we Leonie Actrice en Spionne zijn gaan kijken. Was niet nodig, maar wel fijn.

Volgens ons had Leonie op een gegeven moment niet meer in de gaten wie ze daadwerkelijk zelf was. Zoveel rollen had ze, dat het niet meer te volgen was. Dat hadden we ook een beetje met de documentaire. Op het begin, pakweg het eerste half uur, was het goed te volgen, maar daarna verslapte de aandacht door de hoeveelheid aan informatie.

De historische beelden van verschillende actrices zijn mooi aan elkaar gemonteerd – er werden geen bewegende beelden van Leonie gebruikt, want die waren er simpelweg niet – en de voice-over van Rifka Lodeizen neemt je mee als in een droom. Dat bleek dus niet genoeg, want op een gegeven moment verveelt dat ook gewoon. De gesprekken met haar oude advocaat voelde daarnaast als een vreemde eens in de bijt bij de historische beelden die we zagen. En ja, een goede geschiedenisles is het zeker, waar misschien nog wel een mooie en spannende film uit kan rollen.

Leonie Actrice en Spionne is een mooi aan elkaar gepraat en gemonteerde documentaire, die misschien nog wel als spannend filmscenario kan dienen. Alleen wel jammer dat de hoeveelheid aan informatie na een half uur de aandacht doet verslappen.

Regie: Annette Apon
Cast: Cas Enklaar | Martijn van der Veen | Rifka Lodeizen (Stem)
Speelduur: 85 minuten

Share

Wil je reageren?