L’Envol

recensie L’Envoi

Waardering: 4.5 uit 5.

De dramafilm L’Envol gaat over Juliette in het jaar 1919, die als jonge vrouw Jean ontmoet. De twee dromen grootst en sluiten een band. Wat wij van L’Envol vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Raphaël overleefde de Eerste Wereldoorlog, en nu, in 1919, moet hij de eindjes aan elkaar knopen om voor zijn dochter Juliette te zorgen. In het dorp waar ze wonen kent iedereen elkaar. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Juliette ontmoet uiteindelijk Jean, die een rijke erfgenaam is en groots droomt. Hij gaat helemaal op in de opkomst van de luchtvaart. De twee sluiten een geheime band, die onverwoestbaar is.

Ons eindoordeel?

Pietro Marcello wist ons in 2019 te betoveren met het prachtige Martin Eden. Inmiddels zijn we vier jaar verder, en L’Envol is ook alweer zijn derde films sindsdien, waarbij hij wederom het verleden induikt. En hoe. We kunnen wel spreken van een klein meesterwerk.

Mede met dank aan mooiboy Louis Garrel overigens, die zijn mannelijke charmes weer eens in de strijd gooit. Dat deed hij eerder al met verve in Little Women. En Garrel is op acteergebied nog niet eens het hoogtepunt. Het zijn oudgedienden Raphaël Thiéry (de vader) en Noémie Lvovsky (de soort van moeder) die echt de show weten te stelen. Als acteur mag je alleen maar blij zijn als je met deze twee mag samenspelen in een film. Überhaupt in hun schaduw staan is al een eer.

De film ziet er overigens weer beeldschoon uit, waarbij je eerder het idee hebt dat je naar een film kijkt die in de jaren 60 is gemaakt, in plaats van in 2022. Coming of age zoals coming of age moet zijn, met verschillende decennia, waarbij je ieder personage steeds beter leert kennen. Meeslepend, dromerig en tegelijkertijd ook ontroerend. Vrijgevochten geesten die het goede willen doen en vooral liefde geven aan zij die dat verdienen.

L’Envol is een klein meesterwerkje. Beeldschone beelden in combinatie met geweldig acteerwerk zorgen mede voor een meeslepend, dromerig en ontroerende coming of age.

Regie: Pietro Marcello
Cast: Raphaël Thiéry | Juliette Jouan | Louis Garrel | Noémie Lvovsky | Yolande Moreau
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum: 20-7-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.