Lemonade

recensie Lemonade

De dramafilm Lemonade gaat over de Roemeense Mara, die zich met haar zoontje definitief in Amerika wil vestigen. Ondanks haar huwelijk met een Amerikaan, loopt ze toch tegen een probleem aan. Wat wij van Lemonade vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mara is een Roemeense die pas sinds kort in Amerika woont. Om zichzelf en haar zoontje van 9 definitief te kunnen vestigen, heeft ze alleen wel een Green Card nodig. Ze trouwt al snel met de Amerikaan Daniel, die ze ontmoet op haar werk. Dit alles maakt het makkelijker om aan een Green Card te komen, maar dan moet ze nog wel een immigratiebeambte overtuigen.

Ons eindoordeel?

In Lemonade is Mungiu de producer en Malina Manovici de hoofdrolspeelster. Hoopgevend, want beide werkten eerder samen in Bacalaureat (winnaar beste regie op het filmfestival van Cannes in 2016). In dat geval was Mungiu als regisseur en Manovici als actrice betrokken. In Lemonade heeft Manovici promotie gemaakt en heeft ze de hoofdrol, wat ze meer dan goed doet. Mungiu heeft in dit geval de productie op zich genomen. En als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat Ken Loach de regisseur is. Is niet zo, want dat is de veelbelovende Ioana Uricaru.

Want maatschappij-kritisch is de film wel. In dit geval richting Amerika, want Amerika, wat kun je toch een vervelend land zijn. Kijk Lemonade en je weet waarom. Machtsmisbruik komt wel eens voor, maar in Lemonade gebruikt iedereen wel zo een beetje Mara om iets voor elkaar te krijgen. Dat alles in het beloofde land. Niets van waar dus.

Het blijkt ook maar dat Amerika vaak niet verder kijkt dan de eigen landsgrenzen. De gemiddelde Amerikaan komt in deze film in ieder geval onwetend over. De scène met de politieagenten is daar het voorbeeld van. Daaruit komt ook maar weer eens het wantrouwen naar voren dat er heerst sinds 9-11. Dat komt zelfs tweemaal terug en vormt de basis voor al het wantrouwen. Dat dit vervolgens wordt omgedraaid naar machtsmisbruik is misselijkmakend. Vooral richting Mara (die in dit geval een hele kwetsbare groep voorstelt) die de goedheid zelve is. Haar vertrouwen in mensen lijkt te groot. Nee, dat is te groot! De onzekerheid blijft. Maar ja, wat doe je als je iets persé voor elkaar wilt krijgen.

En dan die ontzettend sterke eindscène; die vat eigenlijk de hele film samen. Ken Loach watch out, want er is a new kid in town. Lemonade kunnen wij in ieder geval aanraden om te gaan kijken.

Regie: Ioana Uricaru
Cast: Malina Manovici | Dylan Smith | Steve Bacic
Speelduur: 88 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.