Lean on Pete

recensie Lean on Pete

De dramafilm Lean on Pete gaat over de vijftienjarige Charley, die wil voorkomen dat Lean on Pete naar het slachthuis moet. Samen vluchten is de enige optie. Wat wij van Lean on Pete vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Charley is vijftien, heeft geen moeder meer en zijn vader heeft ook moeite om het hoofd boven water te houden. Als ze naar Portland verhuizen, gaat hij bij Del werken, een paardentrainer. Daar sluit Charley een vriendschap met het versleten paard Lean on Pete. Als die laatste vervolgens naar het slachthuis moet, besluit Charley er met hem vandoor te gaan. Waar naartoe? Naar zijn tante, die een paar staten verderop woont.

Ons eindoordeel?

Als grote fans van Andrew Haigh – hij staat niet voor niets in ons lijstje van favoriete regisseurs -, stond Lean on Pete hoog op ons lijstje.

Lean on Pete voel je. Je voelt hem in je hart, in je hoofd, je buik, je linkergrote teen, in je rechterpink en zelfs in je haar overal op je lichaam. Films die je voelt vinden wij fijn, vooral als de muziek daar dan ook nog op inspeelt. En de omgeving moeten we daar ook niet bij vergeten. Dat desolate landschap, waar niets te halen valt. Metaforisch als je het ons vraagt.

Want iets voelen zul je zeker, bij het zien van Lean on Pete. Tenzij je geen empathisch vermogen hebt, dan wordt het lastig. De film zit vol met angst, maar vooral met hoop. Hoop die de kijker ook hoop geeft.

Je leeft ook heel erg mee met Charley, die het niet gemakkelijk heeft gehad. Hij zoekt houvast, iets wat hij thuis niet krijgt. Paardentrainer Des geeft hem die wel, net als het paard Lean on Pete. De eerste geeft Charley structuur en de tweede geeft hem onverbiddelijke liefde. Iets wat Charley amper kent, behalve van zijn onvindbare tante. Plummer geeft zijn rol ook wel glans en dat op 17 jarige leeftijd. Iemand om in de gaten te houden dus.

Lean on Pete is een schitterende, ingetogen maar ook trieste roadmovie. Let overigens ook op het afsluitende nummer van Bonnie Prince Billy, die dit bekende nummer van R. Kelly briljant covert. Touché! Dank Andrew Haigh, voor weer een topfilm!

Regie: Andrew Haigh
Cast: Charlie Plummer | Chloë Sevigny | Travis Fimmel | Steve Buscemi
Speelduur: 122 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.