Le Pot-Au-Feu

recensie Le Pot-Au-Feu

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Le Pot-Au-Feu gaat over kok Eugenie, die samen met fijnproever Dodin de lekkerste gerechten van de wereld maakt. Maar Dodin wil meer van haar! Wat wij van Le Pot-Au-Feu vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Eugenie is al 20 jaar een kok voor fijnproever en levensgenieter Dodin Bouffant. Samen maken ze gerechten waar het water je van uit de mond loopt. Niet alleen in Frankrijk, maar over de hele wereld zijn ze jaloers. En niet alleen eten vinden ze lekker, maar na al die jaren zijn ze ook elkaar meer dan leuk gaan vinden. Een stap verder is trouwen, maar Eugenie wil haar vrijheid behouden. Dodin besluit het over een andere boeg te gooien en eindelijk een keer voor haar te koken.

Ons eindoordeel?

Stop Juliette Binoche en Benoît Magimel (die er daadwerkelijk als een Bourgondiër uit ziet) samen in een film en je hebt sowieso al de twee beste ingrediënten te pakken. Gooi er ook nog regisseur Trần Anh Hùng bij – hij won met deze film de prijs voor beste regie op het filmfestival van Cannes in 2023 – en je hebt de heerlijke film Le Pot-Au-Feu. Een ode aan lekker Frans eten, iets waar iedereen wel van kan genieten, toch?

Het eten dat je ziet, ziet er zo lekker uit dat het water je uit de mond loopt. Niet heel raar, want ze hebben een bekende Franse sterrenchef de film culinair laten regisseren. Dat is ook meteen de keerzijde van deze film, want de nadruk ligt zoveel op het eten dat het verhaal wat onder sneeuwt (waar verdient hij überhaupt zijn geld mee?). Niet veel, maar het gebeurt wel. Liefde gaat in ieder geval door de maag, dat is een ding wat zeker is. Want houdt Dodin nu meer van Eugenie, of van eten?

Op het gebied van eten mocht het ook allemaal wat kosten. Je komt ogen tekort, zoveel eten zie je. Wat een weelde. En wat een complexe gerechten, die ook passen bij de complexe liefde tussen de twee, waar voor de kijker ook wel iets wringt. Alles is sfeervol gefilmd, veelal gebruik makend van natuurlijk licht. Het gele laagje was wat overbodig, maar zorgt wel weer voor de sfeer. En nogmaals, wat een lekker eten en wat een lekkere wijnen. Je krijgt er spontaan honger en dorst van.

Le Pot-Au-Feu is zonder twijfel de lekkerste film van het jaar. Alles sfeervol gefilmd en een overvloed aan lekker eten en drinken. Zoveel eten zelfs dat men te weinig tijd had om het verhaal tot in perfectie uit te werken.

Regie: Trần Anh Hùng
Cast: Benoît Magimel | Juliette Binoche
Speelduur: 135 minuten
Releasedatum: 7-12-2023

Share

2 gedachtes over “Le Pot-Au-Feu

  1. Hoi Bart, ik heb zojuist deze film gezien en ervan genoten. De verhaallijn is inderdaad wat dun, maar dit is een liefdesverklaring aan het lekkere eten. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.