Le Paradis

recensie Le Paradis

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Le Paradis gaat over de zeventienjarige Joe, die op het punt staat om vrij te komen. Een nieuwe gevangene zorgt er echter voor dat er wat verandert voor Joe. Wat wij van Le Paradis vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Joe is zeventien jaar als een rechter gaat besluiten over zijn vrijlating uit een detentiecentrum voor minderjarigen. Hij kan zelfstandig gaan wonen, maar moet dan nog wel even volhouden. Een nieuwe gevangene, William, maakt het hem wel moeilijk, omdat de twee een innige band krijgen. Wil Joe überhaupt nog wel vrij komen?

Ons eindoordeel?

Films als Le Paradis komen eens in de zoveel tijd voorbij. Een film over jongeren die eigenlijk gewoon hulp nodig hebben om in de samenleving te kunnen (blijven) functioneren. Denk ook aan La Mif (2022) en Dalva (2023). In deze film is dat eigenlijk niets anders, ware het niet dat deze film nog net een stapje verder gaat. Want soms kun je niet weten wat komen gaat. Dat onbekende is boeiend te noemen in deze film.

De romantiek spat van het scherm. Opgesloten zitten en toch nog de intimiteit van twee verliefden over weten te brengen op de kijker. Knap gedaan, waarbij ook gezegd moet worden dit dit grotendeels te danken is aan de twee protagonisten (Khalil Gharbia als Joe en Julien de Saint Jean als William). Met name die laatste heeft zo een lekker, sprekende kop, die überhaupt het verhaal al vertelt. Overtuigend en frivool geacteerd in ieder geval.

Ook in Le Paradis is de machteloosheid weer een belangrijk onderwerp. Niet alleen bij de gedetineerden, maar zeker ook bij het personeel. Dat je zo machteloos bent dat je doet wat je doet. Daarnaast zijn er regels, die in de praktijk niet helemaal blijken te werken. Ook in deze film komt dat aan bod. Vanaf het bureau kun je niet alles beoordelen. Helaas was het einde dan wel weer voorspelbaar, al zal menigeen daar niets om geven. Voorspelbaar, maar toch ook schokkend. Dan moet je wel heel wanhopig zijn om deze keuze te maken!

Le Paradis weet intimiteit te laten zien op een plek waar je opgesloten zit. Dat is vrijheid. Hoe machteloosheid kan zorgen dat je dergelijke keuzes maakt, is mede te danken aan het systeem waar ze in zitten. Zijn ze kansloos of kansrijk? Het is maar net hoe je deze groep jongeren benadert. Let vooral op Julien de Saint Jean. Talentje hoor!

Regie: Zeno Graton
Cast: Khalil Gharbia | Julien de Saint Jean | Eye Haïdara | Jonathan Couzinié
Speelduur: 88 minuten
Releasedatum: 13-7-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.