Le Milieu de L’horizon

recensie Le Milieu de L'horizon

De dramafilm Le Milieu de L’horizon gaat over Gus, wiens moeder hem verlaat in een droge zomer van 1976. Hij staat er alleen voor en is wanhopig op zoek naar een verlossing. Komt die er als er eindelijk een keer regen valt? Wat wij van Le Milieu de L’horizon vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

In 1976 lijdt een Franse regio onder de extreme hitte en droogte. Dat is ook het moment dat voor Gus zijn leven helemaal veranderde. Zijn moeder verlaat namelijk het gezin, voor een andere vrouw. En op de boerderij moet hij steeds meer doen, maar wil dat niet. De vraag is of er nog regen komt en die regen een einde maakt aan onder andere Gus zijn lijden.

Ons eindoordeel?

De prijs voor slechtste filmposter van het jaar gaat tot nu toe naar Le Milieu de L’horizon. Sorry, maar wat een verschrikking. Gelukkig zegt dat in dit geval niets over de coming of age film zelf, want deze boekverfilming is zeker wel het kijken waard. Laat je dus niet misleiden door die poster!

Je voelt als kijker de hitte door het droge landschap dat je iedere keer maar weer ziet. Een landschap dat water nodig heeft, net als de relatie van de ouders van Gus. Er zit geen sprankje leven meer in. Niet heel raar ook, want de boerderij is niet lang meer levensvatbaar en het geld is hard nodig. Stress zorgt voor spanning en spanning weer voor woede. Vader overleeft, daar waar moeder zorgt. Ze leven langs elkaar heen. Dat moeder daardoor haar uitweg zoekt bij een ander is als je het mij vraagt te verklaren. Dat zorgt voor een zwoele twist in een verder wel voorspelbare zomerfilm.

Met name opa (Patrick Descamps) acteert erg sterk, met in zijn kielzog de mooie verschijningen Clémence Poésy en Laetitia Casta. De verhouding tussen de lange aanloop en het snelle einde had van mij wel anders gemogen. Het was een iets te abrupt einde. Dat was overigens niet perse slecht, maar had er een kwartier aan vastgeplakt en het had verhaal had net wat meer diepgang gehad. Neemt niet weg dat Gus zijn strubbelingen door omstandigheden zeer duidelijk te zien zijn. Een jongen die opgroeit en daardoor niet altijd de juiste keuzes maakt.

Le Milieu de L’horizon is bij tijd en wijlen een zwoele zomerfilm, die helaas wel wat voorspelbaar aanvoelt. Neemt niet weg dat deze coming of age uiteindelijk door de broeierige spanning prettig wegkijkt.

Regie: Delphine Lehericey
Cast: Luc Bruchez
| Clémence Poésy | Laetitia Casta | Patrick Descamps
Speelduur: 90 minuten
Releasedatum:
24-6-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.