Last Sunrise

recensie Last Sunrise

De sciencefiction Last Sunrise speelt zich af in de nabije toekomst. De zon is verdwenen en er heerst onheil. Sun Yang en Chen Mu vluchten naar een veilige plek, maar dat is niet zonder risico’s. Wat wij van Last Sunrise vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

We zijn beland in de nabije toekomst, waar de zon in zijn geheel is verdwenen. Duisternis die maar blijft duren leidt tot chaos, plunderingen en moorden. Sun Yang, een jonge astronoom, en zijn buurvrouw Chen Mu vluchten voor al dat onheil. Een veilige plek is wat ze willen, maar om daar te komen, worden ze flink op de proef gesteld.

Ons eindoordeel?

Rampenfilms zijn altijd heel aanlokkelijk om te kijken. Dat was ook het geval bij Last Sunrise. Een film die dicht bij de realiteit zit en daardoor echt aanvoelt. En als iets echt aanvoelt, kun je jezelf veel beter inleven. Dat is dus ook bij deze film.

Een goed en soms zoetig verhaal zien we ook, want stof tot nadenken geeft het wel. Zijn we niet teveel een samenleving aan het worden waarin iedereen aan zichzelf denkt? En waarbij we te afhankelijk zijn van anderen? Een beetje wel. Juist als je er voor elkaar bent bereik je veel meer. En zorg niet dat je te afhankelijk bent van een ding. Zo is Sun Yang (leuke naam bij een film waarin de zon verdwijnt) bijvoorbeeld afhankelijk van kunstmatige intelligentie, maar daar win je de oorlog ook niet mee. Sociale contacten zijn ook belangrijk. Het begin van de film is dan ook sterk, waarbij de toon wordt gezet.

Spanning is er eigenlijk altijd wel, maar niet overmatig. De niet geloofwaardige achtervolgingsscènes zien we maar even door de vingers, want er zijn meer positieve dingen te vermelden. Zo zit er bijvoorbeeld ook humor in de film, net als een vleugje romantiek. Dat alles overigens zeer subtiel.

Last Sunrise voelt aan als een realistische rampenfilm. Een film met een boodschap die stof tot nadenken geeft. En daar krijg je dan ook nog gratis wat humor en een vleugje romantiek bij ook.

Regie: Wen Ren
Cast: Sen Yang | Jue Zhang | Ran Zhang
Speelduur: 103 minuten

Share

Wil je reageren?