Last Dance

Waardering: 4.5 uit 5.

De dramafilm Last Dance gaat over de 75-jarige Germain, die zich, nadat hij zijn vrouw verliest, bij een hedendaagse dansgroep aansluit. Zijn familie durft hij dat alleen niet te vertellen. Wat wij van Last Dance vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Germain verliest op 75-jarige leeftijd plotseling zijn vrouw. Volop in het leven stonden ze. Familie helpt hem veel, maar hij zit daar eigenlijk niet op te wachten. Nee, liever danst hij in een hedendaagse dansgroep, onder leiding van een excentrieke choreografe. Hij en zijn vrouw hadden namelijk een afspraak gemaakt. Alleen durft hij zijn familie niets te vertellen.

Ons eindoordeel?

Last Dance valt in de categorie ‘zo, die zag ik even niet aankomen’. Vooraf lees ik mij meestal wel even in, zo ook bij deze feelgood. Dat dacht ik dan dus ook te gaan zien, een feelgood. Daar is geen woord aan gelogen, maar deze film is zoveel meer dan dat. Wat een verrassend sterk plot met een ode aan rouwverwerking.

Rouwverwerking, dat is dus waar het grotendeels om gaat. En liefde, want hoewel je daar als kijker over kunt twijfelen, iedereen is liefdevol in deze film. We uiten dat alleen op andere manieren aan elkaar. De één vlucht, de ander zorgt en weer een ander heeft graag de controle. Allemaal niets mis mee, het is maar met welke bril je het bekijkt. Want is er überhaupt een handboek voor rouwverwerking? Lijkt me niet.

Enkele emotionele momenten geven kippenvel. Andere momenten laten je lachen. Precies op de juiste momenten, met precisie vertoond. Met ook nog een fraaie dansvoorstelling, waarbij choreografe La Ribot deze gehele film zichzelf speelt. François Berléand is het middelpunt van dit alles in de rol van Germain. Top geacteerd, waarbij het plezier ervan afstraalt.

Last Dance is zoveel meer dan een feelgood. Het is een ode aan rouwverwerking. Daar doen we allemaal aan, maar we uiten het soms anders. Een liefdevolle film die weet te raken. Dikke aanrader, dit fraaie staaltje.

Regie: Delphine Lehericey
Cast: François Berléand | La Ribot | Déborah Lukumuena | Kacey Mottet-Klein | Jean-Benoît Ugeux
Speelduur: 84 minuten
Releasedatum: 30-3-2023 en op Picl

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.