Las Herederas

recensie Las HerederasDe dramafilm Las Herederas gaat over Chela, die het alleen moet rooien als haar partner in de cel verdwijnt. Ze gaat oude vrouwen wegbrengen en halen, om toch maar rond te blijven komen. Wat wij van Las Herederas vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Chela en Chiquita zijn al meer dan 30 jaar een stel. Waar Chiquita zorgt voor het inkomen, doet Chela eigenlijk niet zoveel. Ze hebben het dan ook niet slecht. Na een geval van fraude zijn ze genoodzaakt een groot deel van de inboedel te koop te zetten. Zelfs de geliefde en geërfde auto van Chela staat te koop. Als Chiquita dan naar de gevangenis moet, weet Chela even niet wat ze moet doen. Bij toeval komt ze erachter dat ze het wegbrengen en halen van oude welgestelde vrouwtjes nog best leuk vindt. Ze gaat leven, helemaal als ze de veel jongere Angy ontmoet. Vindt Chela het eigenlijk nog wel erg dat Chiquita gevangen zit?.

Ons eindoordeel?

Dat Ana Brun een Gouden Beer voor beste actrice op het filmfestival van Berlijn heeft gewonnen, voor haar rol als Chela in Las Herederas, begrijpen we helemaal. Ingetogen, overtuigend een perfect gevoel voor timing. Wat dat betreft alleen al is Las Herederas een aanrader.

Een film die misschien wel meer als coming of age film te betitelen is dan een dramafilm. En dat is best bijzonder, aangezien Chela de 60 lijkt te zijn gepasseerd. Je bent nooit te oud om volwassen te worden, zo blijkt maar weer. Want dat ze leert blijkt wel. Ze ontdekt zichzelf. Ze ontdekt de wereld, wat in haar geval Paraguay is. En misschien nog wel belangrijker, ze durft, zonder afhankelijk te zijn. Als je het begin van de film met het einde vergelijkt, dan lijkt Chela zelfs een totaal ander persoon. En dat binnen ruim 90 minuten en zonder dat de film ook maar ergens gehaast is.

De film heeft eigenlijk nog best wel wat humor in zich. Niet dat ze veel grappen maken, maar de subtiliteit is mooi verwerkt. Net als het camerawerk, waarbij scherpte en diepte de focus op de belangrijkste personages legt.

Las Herederas is een fijne film die maar eens te meer bewijst dat je nooit te oud bent om jezelf te ontdekken. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Regie: Marcelo Martinessi
Cast: Ana Brun | Margarita Irún | Ana Ivanova | Nilda Gonzalez | Maria Martins
Speelduur: 95 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.