L’arche de Noé

recensie L'arche de Noé

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm L’arche de Noé gaat over een vereniging die LGBT-mensen opvangt. Doel is ze binnen een half jaar met een goed zelfbeeld weer een plek te geven in de samenleving te geven. Wat wij van L’arche de Noé vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

LGBT-mensen wiens familie hen op straat zet, kunnen terecht bij een vereniging. Aan die vereniging de taak om die mensen binnen een half jaar te begeleiden, zodat ze zichzelf gaan accepteren om wie ze zijn en hun plekje in de samenleving weten te vinden. Noëlle is degene die alles in goede banen wil leiden, met ondersteuning van anderen. Een van die anderen is Alex, die verplicht is om er te werken.

Ons eindoordeel?

Wat een hectisch begin zie je, bij L’arche de Noé. Dat is even lastig om er in te komen, maar daarna, als de rust is wedergekeerd, kijkt de film goed weg. Een typisch Franse film weer, waarin de worsteling die er in de samenleving speelt, duidelijk naar voren komt.

What’s Love Got To Do With It‘, zong Tina Turner ooit. Alles dus, want zonder liefde van dierbaren om je heen, is het toch allemaal een stuk moeilijker. Jezelf kunnen zijn, waar dan ook, is en blijft belangrijk. Des te lastiger is het, dat wanneer jij dat niet krijgt om wie je bent, en je wel terecht kunt bij een instantie die je daarbij helpt, dat er regels zijn. Regels die er niet zijn om een probleem op te lossen, maar die met geld te maken hebben. Droevig om dat te moeten zijn, helemaal als mensen zichzelf willen zijn en veiligheid zoeken. Wat dat betreft lopen er iets teveel klootzakken op deze wereld rond die het verzieken voor anderen.

Het plot kent een kanteling. Dat werkt goed, maar uiteindelijk krijg je wel een film te zien waarvan je er eigenlijk al meerdere hebt gezien. Weinig vernieuwend. Ga je goed op dit soort films, dan zit je gebakken. Helemaal als je van goed acteerwerk houdt. Met name Finnegan Oldfield en Valérie Lemercier spelen erg sterk. Oldfield is sowieso een acteur om in de gaten te blijven houden. Eerder overtuigde hij ook al in Nocturama (2016) en Gagarine (2020). En het blijkt maar dat iedereen kan veranderen, zolang je het zelf maar wil.

L’arche de Noé kijkt na een hectisch begin goed weg, maar is wel een dertien in een dozijn Franse film. Overtuigend acteerwerk van Oldfield en Lemercier geven de film net wat extra’s.

Regie: Bryan Marciano
Cast: Finnegan Oldfield | Valérie Lemercier | Fehdi Bendjima
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum: 16-5-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.