Landscapes of Resistance

recensie Landscapes of Resistance

De documentaire Landscapes of Resistance gaat over het verleden van Sonja. Zij was de eerste vrouwelijke partizaan van Servië en een van de leidsters van het verzet in Auschwitz. Herinneringen worden opgehaald. Wat wij van Landscapes of Resistance vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sonja is al een oude vrouw, maar wel een met een verleden. Ze was namelijk de eerste vrouwelijke partizaan in Servië en ook nog eens een van de leiders van het verzet in Auschwitz. Ze gaat graven in haar geheugen om allerlei herinneringen op te halen uit haar verleden. Een verleden dat bolstaat van interessante en spannende verhalen.

Ons eindoordeel?

Een vrolijke oudere mevrouw met een jonge poes is het begin van Landscapes of Resistance. Contextloos nog op dat moment, maar later blijkt wat voor een leven Sonja heeft gehad. Het koormuziek met de bloemenvelden vormen de aanzet voor deze uiterst opmerkelijke documentaire, want je hoort de verhalen, maar ziet niet de daarbij behorende beelden.

Het is als het ware een luisterboek, waarbij jij als kijker zelf de beelden erbij moet bedenken. De in elkaar overvloeiende beelden die je wel ziet laten vaak iets totaal anders zien. Ondertussen draait de wereld rondom Sonja namelijk gewoon door en hoor je tegelijkertijd vogels, het verkeer en andere stadse geluiden. Dat stoort overigens wel eens, want en het indrukwekkende verhaal van Sonja volgen, de beelden bekijken en ook de overige niet bijbehorende geluiden beluisteren is soms lastig – ik ben ook maar een man. Sonja brengt het verhaal met een fragiele en breekbare stem waar Morgan Freeman en David Attenborough een moord voor zouden doen. Het feit dat Sonja haar verhaal zelf vertelt, geeft extra emotie mee aan de kijker.

Naast het indrukwekkende verleden van Sonja, is deze documentaire – die in tien jaar tijd is opgenomen – ook vooral heel kritisch. Kritisch op hoe het er vroeger aan toeging, maar ook op het heden. Gelijkenissen tussen het verleden en nu zijn te trekken. Nu maar hopen dat we hebben geleerd van het verleden! Al ben ik daar soms wel eens bang voor. De geluiden die je hoort tijdens de documentaire, maar zeker ook het slotnummer, passen wat sfeer betreft dan ook goed bij het verhaal.

Landscapes of Resistance is een opmerkelijke documentaire. Je hoort namelijk het indrukwekkende en kritische verhaal van Sonja, als in een luisterboek. Daarnaast zie en hoor je de huidige wereld, die gewoon door blijft draaien. Alsof er nooit iets gebeurd is. Laten we leren van deze documentaire en niet in herhaling vallen.

Regie: Marta Popivoda
Cast: Sofija Sonja Vujanović | Ivo Vujanović | Ivanka Maksović
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 2-2-2021 (IFFR)

Share

Een gedachte over “Landscapes of Resistance

Wil je reageren?