Lamentations of Judas

recensie Lamentations of Judas

De documentaire Lamentations of Judas gaat over een Angolese groep soldaten die in de jaren 80 de confrontatie aangingen tegen hun eigen land, namens het ‘witte’ Zuid-Afrika. Inmiddels wonen ze al lange tijd in het noorden van Zuid-Afrika en gaat filmmaker Gerrets de strijd met hen aan. Wat wij van Lamentations of Judas vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Vechten tegen je eigen land, namens het destijds ‘witte’ Zuid-Afrika. De Angolese soldaten ‘Terrible Ones’ deden dit in de jaren 80. Dit werd ze niet in dank afgenomen en als ‘dank’ werden ze gerepatrieerd in Pomfret, een ruïnestad in het noorden van Zuid-Afrika. Filmmaker Boris Gerrets reist af naar het stadje om de confrontatie met de soldaten aan te gaan. Daarnaast spelen ze ook nog een personage in een Bijbelverhaal.

Ons eindoordeel?

We weten niet zo goed wat we met Lamentations ofJudas aanmoeten. Enerzijds snappen we de boodschap, maar overdreven is het wel. Jezus en zijn volgelingen als vergelijkingsmateriaal nemen voor de oude foute strijders tegen het eigen Angola. Dat de mannen er – hoe fout ze ook zijn – überhaupt voor hebben gekozen om daaraan mee te doen. Helemaal gezien de confronterende interviews. Wellicht zijn die dan ook wel later opgenomen dan de film die we zien.

Gerrets – inmiddels overledenmaakt een punt, zeker weten, maar de film over Jezus en zijn volgelingen tussendoor was voor ons niet nodig. Overbodig zelf, want juist de interviews met de oud strijders waren inhoudelijk erg sterk. De vergelijkingen die zijn voorgelegd waren dan wel weer raak. Confronterend en soms ook onterend. Hij die zich brandt moet op de blaren zitten. De interviewer deelt als een soort opperrechter als het ware zweepslagen uit door zijn vragen. Niet nodig. Alleen de interviews waren dus genoeg voor ons.

Lamentations of Judus is een documentaire en film ineen. De confronterende interviews waren voor ons genoeg, want door de film erin te monteren, deelt Gerrets als soort opperrechter zelf de zweepslagen uit. En of Gerrets daar nu de juiste persoon voor is vragen wij ons hardop af!

Regie: Boris Gerrets
Cast: –
Speelduur: 93 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.