La Voluntaria

recensie La Voluntaria

De dramafilm La Voluntaria (The Volunteer) gaat over Marisa, die als vrijwilliger naar een Grieks vluchtelingenkamp trekt. Ahmed zorgt ervoor dat ze anders aankijkt tegen het vluchtelingenwerk dat ze verricht. Wat wij van La Voluntaria vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Marisa is een gepensioneerde dokter, die besluit om als vrijwilliger in een Grieks vluchtelingenkamp aan de slag te gaan. Mensen als zij kunnen ze goed gebruiken, zo denkt ze. In de praktijk blijkt dit toch anders te liggen. Dan ontmoet ze de jonge Ahmed, die ervoor zorgt dat ze anders tegen dingen aan gaat kijken.

Ons eindoordeel?

Het gaat er in La Voluntaria niet om dat je jezelf nuttig maakt, en je daar goed bij voelt, maar dat je zorgt voor een ander en die daar echt baad bij heeft. Dat is een wezenlijk verschil. Vrijwilligerswerk doe je in de eerste plaats namelijk niet voor jezelf, maar voor een ander. Dat je daar een goed gevoel bij krijgt is natuurlijk heel fijn en zorgt ervoor dat je het werk ook gemakkelijker blijft doen.

Marisa daarentegen, geeft je jeuk. Niet de meest ‘likeable’ persoon die er is op aarde, ondanks dat ze juist heel menselijk probeert te zijn. Met de nadruk op probeert, want uiteindelijk komt het op mij over dat ze vooral op deze aardbol is voor zichzelf. Ze kan, los van dokter zijn, niet zoveel. Ze heeft vooral zelf wat aandacht nodig. De filmmaker slaagt erin dit goed over te brengen.

Sociale vaardigheden heeft ze niet en ze lijkt zich ook niet te beseffen waarom er vluchtelingenkampen zijn. Die vluchtelingen zijn er niet voor een knuffel en om lachend op de foto te gaan. Die zijn er om een nieuw leven proberen op te bouwen en om te zoeken naar mogelijkheden. Ze hebben geen andere keuze. Best misselijkmakend eigenlijk, wat Marisa doet. Om maar te zwijgen van de onverantwoordelijke oma die ze eigenlijk gewoon is. Kan iemand haar even helpen, alstjeblieft? De allerlaatste scène is dan ook schrijnend en tekenend voor haar. Net als heel de vluchtelingenproblematiek overigens, want wat zijn we toch sociaal met zijn allen (not).

La Voluntaria laat zien dat vrijwilligerswerk niet voor iedereen is weggelegd. Je doet het voor een ander en niet voor jezelf. Misselijkmakend!

Regie: Nely Reguera
Cast: Carmen Machi | Dèlia Brufau | Itsaso Arana

Speelduur: 99 minuten
Releasedatum: 8-10-2022 (Amsterdam Spanish Filmfestival)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.