La Ruche

recensie La Ruche

De dramafilm La Ruche gaat over een gezin met vier vrouwen, waarvan de oudste dochter alles draaiende moet houden. Haar moeder is namelijk een manipulatieve vrouw die eigenlijk alleen maar aan zichtzelf denkt. Wat wij van La Ruche vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Marion is een tienermeisje, die samen met haar twee zusjes en moeder in een Waals appartement woont. Haar moeder Alice heeft ze eigenlijk niet zoveel aan, wat betekent dat zij moet zorgen dat het huishouden blijft draaien. en dtat is niet gemakkelijk met zo een manipulatieve moeder.

Ons eindoordeel?

We zien een familie in La Ruche, waarbij moeder Alice (Ludvine Sagnier) in het echt ook de moeder is van de jongste dochter, Louise. Bijzonder lijkt me dat, om je echte moeder een bipolaire moeder te zien spelen in de film. Een speelfilmdebuut ook van regisseur Christophe Hermans, die glansrijk slaagt. Net als alle actrices die meespelen. Mensen zullen misschien klagen dat er weinig verhaallijn in zit, maar juist de situatie waar de meisjes zich in bevinden is de verhaallijn. Die is al schrijnend en uitzichtloos genoeg.

Ik hou van dit soort films. En dan met name als datgene wat ik zie, dat ik met ze meeleef. Ergens moest ik ook wel denken aan het Turkse meesterwerk Mustang, met al die vrouwen in huis die gewoon vrij willen zijn. Dat is ook te danken aan het camerawerk, dat kort op de huid zit met beelden die rauw zijn. Je maakt daardoor bijna deel uit van het gezin.

Ook speelt het verhaal zich grotendeels af op een locatie, in dit geval het appartement van de vier vrouwen. Met name Marion zit in de spagaat, maar ook de andere meiden worstelen. Net als hun moeder. Voor iedereen is de situatie duidelijk, ook voor de moeder, en toch sluimert het maar door. Enkel de vader (Tom Vermeir, van Belgica) heeft afstand genomen. In de ogen van de moeder is hij een verrader, jij als kijker weet wel beter. Je leeft, naar alle waarschijnlijkheid, alleen wel het meeste mee met Marion. Die geeft zo een beetje alles op om voor iedereen te zorgen. Zij fungeert als de moeder van haar zussen, maar ook voor haar moeder. Een zware last moet dat zijn!

Een ding weet ik zeker na het zien van La Ruche. Onze zuiderburen zijn verdomd goed in film maken. De film kent weliswaar amper een verhaallijn, maar de situatie waar de meisjes zich in bevinden ís de verhaallijn. Je leeft met ze mee. Kort op de huid gefilmd, rauwe beelden en als kijker maak je de worsteling mee van alle vrouwen, met in het bijzonder Marion. Puik debuut van regisseur Hermans, net als dat het acteerwerk om van te smullen is.

Regie: Christophe Hermans
Cast: Ludivine Sagnier | Sophie Breyer | Mara Taquin | Bonnie Duvauchelle
Speelduur: 81 minuten
Releasedatum: 21-7-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.