La Ragazza del Futuro

recensie La Ragazza del Futuro

Waardering: 2 uit 5.

In de dramafilm La Ragazza del Futuro verzet Lia zich tegen een naderend huwelijk, omdat ze volgens Siciliaanse traditie met haar verkrachter moet trouwen. Alleen op die manier kan ze haar eer redden. Mooi niet, denkt Lia! Wat wij van La Ragazza del Futuro vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Lia woont bij haar ouders in Sicilië. Ze is vaak vrolijk, heeft haar eigen mening klaar en houdt niet zo van de aloude tradities die er gelden op het eiland. Het zijn de jaren 60 en Lia is een van de weinige vrouwen die van zich afbijt. Zo ook als ze Lorenzo leert kennen, de zoon van de burgemeester. Er ontstaat een vriendschap, maar Lorenzo wil uiteindelijk meer. Zij duidelijk niet, maar als hij haar ontvoert, verkracht hij haar. Daarna moeten ze trouwen, omdat een eeuwenoude traditie voorschrijft dat ze alleen zo haar eer kan redden. Uiteraard verzet Lia zich daar tegen, voor het eerst in de Italiaanse geschiedenis.

Ons eindoordeel?

La Ragazza del Futuro is een zoete en op waarheid gebaseerde dramafilm. Hoe de film tot je komt is zo gemaakt, dat men wil doen voorkomen dat we te maken hebben met een nieuwe Italiaanse klassieker. Dat is dus niet. Verre van zelfs. Op voorhand een boeiend verhaal, maar saai verfilmd en een slecht uitgewerkte film.

Voorgaande zit hem in meerdere dingen. Zo speelt Claudia Gusmano de bij haar ouders wonende Lia. Claudia is in het echt dus al 38. Dat hoeft niet erg te zijn, maar dat zie je dus ook gewoon. Dat doet af aan de geloofwaardigheid. Haar broertje had haar zoontje kunnen zijn! Ik kreeg er spontaan een allergische reactie van, van die slechte casting.

Ook was het een slaapverwekkend, saaie film. Er had wel wat meer spanning in gemogen, minder voorspelbaarheid en bovendien een meer uitgediept scenario. Nu wil men vooral inspelen op het gevoel van de kijker. Zonder al te veel te willen verklappen, over zo een historische gebeurtenis is toch wel wat meer over te vinden, vooral als het gaat om rechtbankverslagen? Is het echt zo ‘gevoelsmatig’ gegaan in de rechtbank? Daar had meer ingezeten. Neemt niet weg dat je wel met verbazing kijkt hoe het er destijds dus aan toe ging. Trouwen met je verkrachter, omdat je je eigen eer alleen zo kan herstellen. Koekoek! De film, mede door het verhaal, deed me overigens denken aan On the Basis of Sex (2019).

La Ragazza del Futuro is een op waarheid gebaseerde film, die met name op het gevoel van de kijker in wil spelen. Op voorhand een boeiend verhaal, maar uiteindelijk voorspelbaar, saai en slecht uitgewerkt.

Regie: Marta Savina
Cast: Fabrizio Ferracane | Claudia Gusmano | Manuela Ventura | Francesco Colella
Speelduur: 96 minuten
Releasedatum: 22-6-2023

Share

3 gedachtes over “La Ragazza del Futuro

  1. De recensent is blijkbaar nooit in aanraking gekomen met (slachtoffers van) verkrachting. Anders had ze met meer lof geschreven over de grote stappen die Lia maakt, die helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Eigen keuzes maken, opstaan voor jezelf en je niet laten overrulen door mensen die meer macht, status of kennis zouden hebben. Ik heb met tranen in mijn ogen zitten kijken toen Lia haar advocaat vroeg; wat betekent dit, hebben wij gewonnen? En hij haar bevestigde. Maar als je dit onrecht niet (van dichtbij) hebt meegemaakt zullen bepaalde vrijheden als vanzelfsprekend worden beschouwd…en daarmee als ‘saai’ bestempeld.

  2. Ik denk dat de recensent weinig gevoel voor kwaliteit heeft. Waarschijnlijk een meisje/ jonge vrouw die opgevoed en verzadigd is met en van Amerikaanse actie films. La ragazza del futuro is perfect gecast, filmisch mooi, een verhaal dat vanwege de onrechtvaardigheid en vreselijke positie van vrouwen je naar de strot vliegt en gelukkig de rust heeft om details tot je te laten doordringen. Een dikke 4 sterren.

    1. De recensent is een 39 jarige man die nauwelijks actiefilms kijkt en juist veel arthouse. En ja, wat is gevoel voor kwaliteit. Wie bepaalt wat dat is? Dat doet een ieder voor zichzelf, dunkt mij. Gelukkig kunnen anderen deze film wel waarderen, waaronder jij. Fijn om te lezen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.