La Parra

recensie La Parra

Waardering: 2.5 uit 5.

De dramafilm La Parra (The Rim) gaat over Damián, die uit noodzaak terug moet naar zijn geboorteplaats Ferrol. Daar aangekomen, verwart men hem voor een ander. Wat wij van La Parra vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Damián moet uit noodzaak terug naar zijn geboorteplaats Ferrol. Zijn vader is namelijk overleden. En hoewel Damián niet veel te makken heeft, is het in Ferrol niet veel beter. De ooit zo levendige maritieme trots, heeft plaats gemaakt voor armzaligheid zonder dat iemand ook maar enig toekomstperspectief heeft. Damián is er zelfs al 20 jaar lang niet geweest, maar meteen na aankomst verwart men hem voor een ander. Dat zorgt er meteen voor dat zijn lot verweven is met diegene waarmee hij is verward.

Ons eindoordeel?

Wat een begin zeg. Je zit er meteen in, mede ook door de muziek. Dat is dan ook de voorbode voor de rest van La Parra. Maak je klaar voor 80 minuten aan troosteloosheid. En (letterlijke) uitzichtloosheid, want die hint is wel heel duidelijk met zo een begin.

De depressiviteit straalt er ook vanaf, van Damián. En niet alleen van hem, maar zo een beetje iedereen om hem heen. Als je Ferrol zo ziet, dan is dat ergens ook te begrijpen. Ik zou er nog niet dood gevonden willen worden. Een en al armoede, iets wat gezien de geschiedenis ook niet zo raar is. Het is aannemelijk dat dit alles zich aan het einde van de jaren 90 afspeelt, toen Álex Corretja nog actief was op de tennisbaan. Vandaag de dag staat Spanje er financieel nog steeds niet bijster goed voor, dus het had wat dat betreft ook nu kunnen zijn, dat het zich afspeelde.

Waar het verhaal naartoe gaat is niet duidelijk en blijft ook onduidelijk. Waarom hij daar is, is duidelijk, maar waarom hij zo blijft ronddwalen niet. Helemaal niet door de rare dingen die om hem heen gebeuren. De wanhoop druipt er dan ook vanaf. Jammer dat dit emotioneel gezien weinig doet met de kijker. Een vleugje humor zit er nog in door de blinden, maar of dat nu aansluit bij de rest van het verhaal. Nee, niet echt, het doet eerder afbreuk aan.

La Parra start sterk, maar weet dat niet vast te houden. De troosteloosheid en uitzichtloosheid straalt van alles af, net als de wanhoop. Alleen is het jammer dat je als kijker die wanhoop niet voelt.

Regie: Alberto Gracia
Cast: Alfonso Míguez | Pilar Soto | Lorena Iglesias | Emilio Buale
Speelduur: 90 minuten
Releasedatum: 26-1-2024 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.