La Hija de Todas las Rabias

recensie La Hija de Todas las Rabias

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm La Hija de Todas las Rabias gaat over de 11-jarige Maria, die met haar moeder aan de rand van een vuilnisbelt woont. Hun toekomst samen staat op het spel, door een zieke nest puppy’s. Wat wij van La Hija de Todas las Rabias vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Maria is 11 jaar en woont alleen met haar moeder aan de rand van een vuilnisbelt in Nicaragua. Door dagelijks door het afval te spitten, hopen ze toch nog wat herbruikbaars te vinden voor de verkoop. Een jonge nest puppy’s biedt ook uitkomst. De verkoop van die puppy’s moet namelijk geld opleveren, maar als ze ziek zijn staat dat op het spel. Helemaal omdat een crimineel ze wil kopen. De moeder van Maria brengt haar vervolgens naar een andere plek, met de belofte dat ze terug komt. Maar komt ze ook terug?

Ons eindoordeel?

Zo jong en dan al een hoofdrol op je nemen. Ara Alejandra Medal acteert geweldig en vol overgave in La Hija de Todas las Rabias. Ze speelt een breekbaar en tegelijkertijd krachtig, wendbaar, jong meisje, dat zich staande moet houden in de grote mensenwereld. Iets wat ze naar verwachting al veel langer doet. Coming of age, waarbij een jong iemand sneller volwassen moet zijn dan dat we van zo een jong iemand kunnen verwachten. Alles om te overleven.

Over opvoeden heeft iedereen een mening, maar wat doe je als je geen geld hebt en toch aan eten moet komen. Je overleeft. Overleven op een manier die ten koste gaan van het opvoeden. Dat merk je ook in het gedrag van de moeder, die nauwelijks nog een moeder te noemen is. Die zit volle bak in de overlevingsstand. Waarom ze op dat punt zijn gekomen, blijft gissen, net als waar haar vader is gebleven. Wel is wat je ziet toepasbaar op meerdere bevolkingslagen, vooral voor diegenen die ook moeten overleven.

Met name het einde tilt deze film naar een hoger niveau. Het dromerig surrealisme dat af en toe zichtbaar is, is met name op het einde erg sterk. Een uiterst indrukwekkend einde zelfs, waar je haren van overeind gaan staan. Spot on en tegelijkertijd pijnlijk tot en met. Dat was nodig ook, want hoe pijnlijk het verhaal ook is, de eerste 70 minuten van deze film raken emotioneel gezien beduidend minder. Waarom? Dat heeft toch met een stukje geloofwaardigheid te maken en waarschijnlijk het onbekende. Want wat hebben we het goed hier in Nederland.

In La Hija de Todas las Rabias acteert de nog jonge Ara Alejandra Medal geweldig. Een coming of age waarin volwassenheid de boventoon voert. Dat einde is uiterst indrukwekkend en welkom, na de minder rakende eerste 70 minuten.

Regie: Laura Baumeister de Montis
Cast: Ara Alejandra Medal | Virginia Sevilla | Carlos Guitiérrez
Speelduur: 91 minuten
Releasedatum: 26-10-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.