La Haine

recensie La Haine

De misdaad- en dramafilm La Haine gaat over Vinz, Saïd en Hubert. Met name Vinz wil wraak op de politie, die een vriend van drie door toedoen van de politie in het ziekenhuis heeft zien belanden. Wat wij van La Haine vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De Algerijnse Abdel wordt in een van de Parijse voorsteden hard aangepakt door de politie. Hij belandt in het ziekenhuis. Vrienden Vinz, Saïd en Hubert zijn woest. Vinz is zelfs zo boos dat hij wraak wil op de politie. Gelukkig kunnen Saïd en Hubert hem nog enigszins in toom houden. Ondertussen breken er rellen uit in Parijs vanwege het politiegeweld.

Ons eindoordeel?

La Haine is inmiddels een Franse klassieker die de voorloper is van vele andere soortgelijke films. Kijk bijvoorbeeld maar naar het – in mijn ogen minder krachtige – Les Misérables. Het is oorlog in de voorsteden van Parijs. Nog steeds, ook na 25 jaar. De echte beelden voorafgaand aan deze film zijn dan ook de aanzet tot een sterke en nog steeds actuele film. Het gaat dan ook niet om het rellen; het gaat om een groep die zich niet gehoord voelt!

De drie vrienden zijn nog broekies in deze film. Ze volgen vooral. Maar als ze ooit gehoord willen worden moeten ze misschien wel een statement maken. Vooral Vincent Cassel speelt de rol van Vinz met verve – alle drie de vrienden gebruiken hun eigen echte voornaam. Een onzekere jongen van binnen, maar de bewijzingsdrang is zo groot dat hij zichtzelf voorbij loopt. Alle drie de acteurs completeren elkaar overigens.

Een bikkelharde film die gaat over wraak en het moeilijke leven in de banlieues van Parijs. In beeld is de film overigens niet eens zo hard. Het is meer het milieu waarin ze leven. Het is eten of gegeten worden in een wettenloze jungle. Het contrast met de rijke binnenstad is ook groot- zie bijvoorbeeld het Escher-schilderij in het appartement, maar ook de vriendelijkheid van de politie. Omdat de film geheel in zwart-wit is opgenomen, geeft dat de film een extra grauw laagje, passend bij het in spanning stijgende verhaal. En dat indrukwekkende einde vergeet je nooit meer.

La Haine is een bikkelharde Franse klassieker. In beeld is de film nog niet eens zo hard – op het einde na -, maar het verhaal des te meer. Ongelijkheid ten top dat heeft geresulteerd in nog steeds bestaande wettenloze banlieues.

Regie: Matthieu Kassovitz
Cast: Vincent Cassel | Hunert Konde | Said Taghmaoui
Speelduur: 98 minuten
Releasedatum:
12-8-2021 (gemasterde release)

Share

Een gedachte over “La Haine

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.