Kuessipan

recensie Kuessipan

De dramafilm Kuessipan gaat over twee Innu vriendinnen die elkaar in de jeugd beloofden om altijd samen te blijven. Eenmaal ouder blijkt dat lastiger dan vooraf bedacht. Houdt de belofte stand? Wat wij van Kuessipan vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Mikuan en Shanniss zijn beste vriendinnen. Beide zijn Innu en groeiden op in het reservaat Uashat Mak Mani-Utenam in het Canadese Québec. Ze beloofden elkaar om altijd samen te blijven, maar naarmate ze ouder worden komen ze erachter dat dit lastig is. Mikuan wil bijvoorbeeld gaan studeren, terwijl Shanniss juist in het reservaat wil blijven. Dit komt mede doordat ze een ander leven leiden, waarin keuzes maken onontkomelijk is. Kiezen ze uiteindelijk voor zichzelf of toch voor elkaar?

Ons eindoordeel?

Potverdomme, heeft Kuessipan mij even aangenaam verrast. Een coming of age waarin jeugdige onbezonnenheid langzaamaan plaats maakt voor volwassenheid. Volwassenheid die dan ook weer gepaard gaan met keuzes maken. En keuzes maken als je in een hechte gemeenschap bent opgegroeid, is niet gemakkelijk. Helemaal niet als iedereen stil lijkt te staan en terugvalt op het verleden, terwijl jij wilt groeien. Het tegendeel bewijzen. Dat jij als Innu ook wat kan en niet alleen kritiek levert op een systeem dat het jouw naasten al zo lang zo moeilijk maakt.

Wat de sfeer betreft vond ik de film wel wat weghebben van Manchester by the Sea. De troosteloosheid, maar ook de grauwe en toch verfijnde beelden vertellen veel over het leven aldaar. De hoop op een beter leven, maar ook weten wat je hebt. Keuzes maken en je verleden achter je laten. Hoe pijnlijk dat ook kan zijn. En dan ook nog familie en vrienden hebben die daar wat van vinden, waardoor de film ook als een psychologisch steekspel te betitelen is.

Dat alles begeleid met muziek om je vingers bij af te likken. Je voelt deze film echt, vooral ook gezien enkele slikmomenten. En je gaat je ook echt afvragen wat vrijheid is. Is dat met zijn allen leven in een omheind reservaat, op een land waarin grenzen zijn aangegeven? Of kies je voor een eigen leven waarin je je mengt onder de anderen en opgaat in de menigte. Wacht op het wel wat zoete einde en je weet het.

Kuessipan is voor mij een van de verrassingen van het jaar. Jeugdige onbezonnenheid die plaats gaat maken voor volwassenheid. Willen groeien terwijl iedereen stil lijkt te staan en blijft hangen in het verleden. Kies je dan voor je geliefden, of uiteindelijk toch voor jezelf?

Regie: Myriam Verreault
Cast: Brigitte Poupart | Étienne Galloy | Sharon Ishpatao Fontaine
Speelduur: 117 minuten
Releasedatum:
23-9-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.