Kollektivet

recensie Kollektivet

Kollektivet is een Deense dramafilm van Thomas Vinterberg (Jagten). Erik en Anne en hun dochter Freja starten een commune met vrienden. Dat gaat heel vredevol, totdat Erik een affaire krijgt met een studente van hem en zij ook haar intrede doet in het huis. Wat wij van Kollektivet vinden, lees je in onze uit 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Erik en Anne en hun dochter Freja starten een commune met vrienden. Dat gaat heel vredevol en leuk, totdat Erik een affaire krijgt met een studente. Van het één komt het ander en Erik en Anne gaan uit elkaar. Als Erik zijn nieuwe vriendin vervolgens haar intrede doet in het huis is het maar de vraag of dit goed is voor de commune.

Ons eindoordeel?

We hadden meer verwacht van Kollektivet. Het is geen slechte film, maar Thomas Vinterberg heeft met Jagten voor ons de lat gewoon erg hoog gelegd. Soms moet je lachen, maar drama is waar het eigenlijk om hoort te gaan, gezien het verhaal. De dramatische gebeurtenissen neem je als kijker juist minder serieus door de commune waarin ze leven.

Het verhaal is fraai, net als de beelden, maar is niet krachtig genoeg. Hoewel er veel personages meedoen, lijken enkele personages overbodig, met dochter Freja als beste voorbeeld. Ze hebben een rol, maar daar blijft het bij. Het acteerwerk is overigens wel goed. Conclusie: prima film, maar niet meer dan dat.

Regisseur: Thomas Vinterberg 
Cast: Ulrich Thomsen | Trine Dyrholm | Helene Reingaard Neumann | Lars Ranthe
Speelduur: 111 minuten

Share

Een gedachte over “Kollektivet

  1. Hoi Bart, een goede bespreking waar ik het grotendeels mee eens ben. Ik heb deze film vanavond bekeken nadat ik gisteren voor de tweede keer “Druk” had gezien. Ik moet zeggen dat ik “Kollektivet” gewoon een onderhoudende film vind waarin voor mij veel herkenbaars zit (ik heb 16 jaar op een studentenflat gewoond). Ik vind de film een stuk beter dan de waardering van 6,4 op IMDB doet vermoeden, zelf kom ik toch op 4 sterren. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.