Kokon

recensie Kokon

De dramafilm Kokon (Cocoon) gaat over de 14-jarige Nora, die zichzelf een muurbloempje vindt. Als ze Romy ontmoet, ontpopt ze zich. Wat wij van Kokon vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Nora is een 14-jarige tiener die je gerust als muurbloempje kunt betitelen. Haar zus is totaal anders. Die houdt ervan om naar feestjes te gaan, om jongens te versieren en om gezien te worden. Nora is totaal het tegenovergestelde. Als ze Romy ontmoet gaat er een wereld voor haar open en verandert haar leven.

Ons eindoordeel?

Het eerste waar ik aan dacht toen ik las waar Kokon over ging, was aan de Zweedse klassieker Fucking Åmål (1998). En dat bleek ook wel te kloppen, die vergelijking. De fijne sfeer maar ook het zomerse gevoel – let ook op het gele laagje dat over de film heen zit – dragen daar aan bij.

Het vierkante beeld kenmerkt de belevingswereld waarin Nora leeft. Ze heeft een kleine wereld, waarin ze vooral aanhaakt bij haar zus. Vriendinnen lijkt ze zelf niet te hebben. Op haar rupsen na, die zich net als zijzelf langzaam maar zeker ontpoppen. Het is wat gemakkelijk bedacht, de vergelijking, ook om de film zo te noemen, maar het klopt wel. Lena Urzendowsky is daarbij een talent om in de gaten te blijven houden. 22 jaar is ze, maar ze speelt een 14-jarige (zo ziet ze er ook uit). Overigens mogen de overige castleden niet onbenoemd blijven.

In de film zie je een verhaal waarin je Nora een spannende en onzekere ontdekkingstocht ziet beleven. Ze groeit naarmate de film gestaag vordert. Een kleine coming of age, maar juist de boodschap is groots. Veel emoties komen tot uiting, waarbij kwetsbaarheid en onzekerheid te zien is, maar ook niet als een negatief iets is neergezet. Het helpt Nora juist om te groeien. Knap hoe de makers dat op deze manier hebben gedaan, helemaal in combinatie met de groepsdruk, maar ook de druk van haar zus. Beide zussen bekommeren zich dan wel weer om elkaar, wat niet heel raar is met zo een onverantwoordelijke en haast onzichtbare moeder.

Kokon is een zeer fijne coming of age film. Een film die je zin doet krijgen in de zomer, mede door het gelige laagje. Een kleine film, maar juist de boodschap is groots. Verrassend goed acteerwerk ook!

Regie: Leonie Krippendorff
Cast: Lena Urzendowsky |Jella Haase | Lena Klenke | Elina Vildanova
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 21-7-2022 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.