Knife in the Clear Water

recensie Knife in the Clear Water

De Chinese dramafilm Knife in the Clear Water (Qingshui li de Daozi) gaat over een arm gezin op de uitgestrekte vlaktes van China. Moeder is net overleden en een eervolle begrafenis is wenselijk. Offeren ze een stier op of gaan ze toch voor geld, en dus voor zekerheid? Wat wij van Knife in de Clear Water vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Arme gezinnen zijn er genoeg in China, net als de vele uitgestrekte vlaktes. We zien een vrouw begraven worden door haar man, haar zoon en zijn vrouw en kinderen. Om de moeder te eren, wil zoonlief een stier opofferen, ook al wil de vader dat liever niet, want breed hebben ze het niet. De stier lijk het te zien aankomen en stopt met eten en drinken. Wat nu? Kiezen ze voor het eervol begraven of toch voor hun eigen toekomst?

Ons eindoordeel?

De beelden in Knife in the Clear Water vertellen je het verhaal: conversaties zijn spaarzaam. Dit gaat overigens niet ten koste van het verhaal, want die beelden zijn grafisch gezien prachtig. Donker en licht spelen daarbij een belangrijke rol, met veel aandacht voor contrasten. Ook lijkt het een documentaire waar je naar kijkt, zo realistisch komt het over. En gaat de film nu over eren, of juist over aanzien? Dat is een vraag die wij onszelf constant stelde. Als je het ietwat trage tempo aankunt, dan heb je met Knife in the Clear Water een onderhoudende film te pakken.

Regisseur: Xuebo Wang
Cast: Chenghua Li, Shengcang Yang
Speelduur: 93 minuten

Share

2 gedachtes over “Knife in the Clear Water

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.