King of the Road

recensie King of the Road

De dramafilm King of the Road gaat over vrachtwagenchauffeur Barry. Als zijn vaste bijrijder door twee Marokkanen in elkaar wordt geslagen en zijn vervanger ook een Marokkaan is, is de spanning om te snijden in de vrachtwagen. Wat wij van King of the Road vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Barry is vrachtwagenchauffeur die vaak naar het buitenland rijdt. Dat doet hij niet alleen, maar samen met een bijrijder. Die bijrijder wordt voor een kroeg in elkaar geslagen door twee Marokkanen. Als de vervangende bijrijder voor Barry vervolgens ook een Marokkaan is, is de spanning om te snijden in de vrachtwagen (naar nota bene Marokko). Toch lijken de twee heren elkaar beter te begrijpen naarmate de rit vordert. Of is dit schone schijn?

Ons eindoordeel?

Films waarin Nederlanders (of de Westerse boze witte mens) tegenover Moslims (in dit geval een Marokkaan) staan, we worden er een beetje moe van. Wat een stereotypering, van beide zijdes. King of the Road doet daar in onze ogen vrolijk aan mee. Alsof er niets tussenin zit. En de Moslim is altijd de boeman, net zo goed als dat de witte mens de racist is. Stop daar alsjeblieft mee jongens.

Boegbeeld van de film is een grote witte vrachtwagen met als naam King of the Road. Die vrachtwagen is als het ware Barry. Een gevoel van suprematie en macht heeft hij. Vies hoor. Net als de politie, waar overigens ook alleen maar blanken werken (godzijdank wel vrouwen). Sadiq is in deze film ook geen haar beter, dat moge duidelijk zijn.

Wat er dan wel goed is? Nog best genoeg hoor. Het wantrouwen jegens een ander is goed in beeld gebracht. En dat wantrouwen er is in onze samenleving is, is gewoon de waarheid. Kijk 5 minuten op Twitter en je ziet het. Wantrouwen dat zich omzet in haat. Daarnaast is het opbouwend gezien ook gewoon een best spannende film. Niet veel actie, maar onderhuidse spanning. En het einde hadden we ook echt niet verwacht!

King of the Road doet naar onze mening teveel aan stereotypering. Wel is het wantrouwen in elkaar goed verbeeld, is sprake van opbouwende spanning en is het onverwachtse einde goed. Maar of we iets leren van deze film. We denken het niet…

Regie: Danyael Suguwara
Cast: Guido Pollemans | Majd Mardo | Sophie Höppener
| Roeland Fernhout
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.