King of the Cruise

recensie King of the Cruise

De documentaire King of the Cruise gaat over Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne. Een man die op cruise gaat om gezien en gehoord te worden. Anderen interesseren hem eigenlijk niets. Wat wij van King of the Cruise vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne is een man die zonder te werken heel rijk is geworden. Alles is hem met de paplepel ingegoten. Waar mensen vroeger tegen hem opkeken, doet eigenlijk niemand dat meer. Verre reizen op cruiseschepen zorgen ervoor dat mensen hem toch gaan horen en zien. Dat is ook niet moeilijk, want je kunt niet om de man heen.

Ons eindoordeel?

Wat een zelfingenomen en verschrikkelijke man is Baron Ronald Busch Reisinger van Inneryne. De man waar alles om draait in King of the Cruise. Dat is nog niet eens zijn hele naam, zoals hij zo vaak zegt in deze verdekt kritische documentaire. Een documentaire waarin één man zijn narcisme met de wereld deelt. Het enige dat je als kijker hoeft te doen, is kijken en luisteren. Wij hebben ons oordeel wel klaar hoor, want naast een zelfingenomen man, is de Baron ook gewoon een narcist. Daar kun je niet omheen. En al wil je eromheen, dat lukt je niet. Die man vult een zaal met zijn narcisme en zelfingenomenheid. Totaal niet geïnteresseerd in een ander. Anderen soms wel in hem, maar dan is het (zoals hij zelf ook zegt) alleen om zijn geld te doen. Dan heb je toch geen leuk leven?

En hoe je het ook wendt of keert, je hebt daardoor ergens ook wel medelijden met hem. De eenzaamheid druipt ervan af. Een cruise gebruiken om gezien te worden. Om je verhaal te doen. Omdat ze op straat niet meer tegen je op kijken. Dat maakt de documentaire ook meer dan de moeite waard om te kijken. Die legt de vinger op de zere plek, zonder dat de Baron het zelf in de gaten heeft. Mensen lopen van hem weg. Niemand zit te wachten op zo een iemand. En als je gezondheid dan ook tegenzit, dan wordt het allemaal niet makkelijker. Maar kijk je naar de man zijn verschijningsvorm en eetpatroon, dan is het eigenlijk helemaal niet zielig. Hij roept alles over zich af. Karma zou je het haast willen noemen.

We merken dat we er ook boos om zijn. Dat je zo in het leven kunt staan. Dat hij dat zelf niet meer ziet. Of ja, eigenlijk wel, maar het interesseert hem niets. Mensen moeten zich in hem interesseren en niet andersom. Heel vies. Gelukkig hebben de meeste dat wel door, maar de geldwolven haken graag aan.

King of the Cruise legt de vinger op de zere plek bij de Baron. Een man die een narcist is en nog zelfingenomen ook. Maar toch is het een goede documentaire. Waarom? Als kijker kijk en observeer je en vel je zelf je oordeel. En zoals je kunt lezen, is dat oordeel van ons over de Baron wel duidelijk.

Regie: Sophie Dros
Cast: Ronald Busch Reisinger van Inneryne
Speelduur: 75 minuten

Share

Een gedachte over “King of the Cruise

Wil je reageren?