King of the Belgians

recensie King of the BelgiansDe komische dramafilm King of the Belgians gaat over de Koning van België. Tijdens een staatsbezoek aan Turkije, valt België uiteen. De Koning wil terug, maar moet daardoor wel zo ongezien mogelijk door de Balkan reizen. Wat wij van The King of Belgians vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De Koning van België is op staatsbezoek als zijn land uiteen valt. Hij wil terug per vliegtuig, maar kan niet terug. Enerzijds vanwege een zonnestorm, maar anderzijds vanwege de Turkse veiligheidsdienst, die hem in Turkije wil houden. Hij gaat toch, per auto, al reizend door de Balkan. Dat alles onder de begeleiding van een Britse documentairemaker, die alles op de gevoelige plaats vastlegt.

Ons eindoordeel?

Wij zijn vaak lyrisch over Belgische films, maar over King of the Belgians kunnen we dat niet zijn. Hij stond nog op ons verlanglijstje van films die we nog willen zien, maar wisten we dit vooraf, dan stond hij daar niet op. Dat is ook makkelijk praten natuurlijk, achteraf, maar ja, eerder kun je het niet weten.

Waar we ons vooral aan gestoord hebben is het gebrek aan kwaliteit. Zowel in het verhaal als in de acteerprestaties. Onsamenhangend, drie talen door elkaar en haast op een toneelachtige manier geacteerd. Het was net het echte België, dat ook om de zoveel jaar in een politieke crisis lijkt te belanden. Wat dat betreft klopt de film wel.

De observerende voice-over vonden we nog wel goed bedacht, alsof je naar een natuurdocumentaire van David Attenborough zat te kijken. Alleen dan met mensen. Daar zat ook gelijk de zwakte in, want daardoor neem je de film ook geen moment serieus. Al was dat ook niet de bedoeling gokken we. Zou hij grappig zijn geweest dan hadden we het gesnapt. Maar ja, grappig was hij ook niet echt.

King of the Belgians viel vies tegen. Een mislukte mockumentary was het. Een bittere nasmaak is het gevolg, want we hadden er zeker verwachtingen van. Ach ja, niet elke Belgische film kan top zijn.

Regie: Peter Brosens | Jessica Woodworth
Cast: Peter Van den Begin | Lucie Debay | Titus De Voogdt
Speelduur: 94 minuten

Share

2 gedachtes over “King of the Belgians

  1. Ik denk dat jullie al heel wat slechte Belgische films gemist hebben, hoor. Want dat is namelijk de meerderheid van films die hier gemaakt worden (in Vlaanderen zeker). 😛
    King of the Belgians vond ik zelf tenenkrullend slecht, ik versta niet waarom die op festivals prijzen gewonnen heeft… Was de rest dan helemaal beneden peil?

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.