Jumbo

recensie Jumbo

De dramafilm Jumbo gaat over Jeanne, die verliefd is op Jumbo. Niet raar zou je denken, maar wel als je weet dat dat een kermisattractie is. Wat wij van Jumbo vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jeanne is schoonmaakster op een pretpark. In de nacht is zij degene die het park schoonmaakt. En daar ontmoet ze haar eerste grote liefde: Jumbo. En Jumbo is niet zomaar iemand. Nee, Jumbo is een kermisattractie. Haar manager, Marc, ziet ook wel wat in haar en heeft dan ook liever dat hij alle aandacht krijgt. En de eigenzinnige moeder van Jeanne, die normaal zo ruimdenkend is, die moet eigenlijk niets meer van haar dochter hebben vanwege haar verliefdheid.

Ons eindoordeel?

Wij houden van Jeanne uit Jumbo. Waarom? Omdat ze haar hart volgt. Wat boeit het ons dan dat het raar is dat ze verliefd is op een kermisattractie. Zij doet tenminste wat ze wil en trekt haar eigen plan. En dat terwijl ze ook gewoon geaccepteerd wil worden. Wij vinden Jeanne dan ook leuk raar.

Juist dat maakt deze film voor ons een succes. De maatschappij is veeleisend en zij trekt zich niets aan van die maatschappij, ondanks de gevolgen. Deze film is anders dan anders en wij houden daar gewoon van. Niet binnen de lijntjes, maar ook lekker daarbuiten kleuren, maar wel met precisie. Dat dan weer wel. Expres buiten de lijntjes kleuren betekent namelijk niet dat dit slecht is. Heerlijk acteerwerk ook van Noémie Merlant. Hé, die ken ik horen wij jullie nu denken. Dat klopt, want die moet je haast wel kennen van het geweldige Portrait de la Jeune Fille en Feu.

Lief(devol) en intiem is de film ook. Het intieme zit hem vooral in de kleine details. Want hoe kun je in godsnaam intiem zijn met een kermisattractie. Jeanne legt ons dat haarfijn uit. En als je dat weet over te dragen aan de kijker, dan ben je als debuterend regisseuse wat ons betreft geslaagd. Wij gleden van ons stoel in ieder geval. Ergens deed de film ons ook denken aan Amélie en het niet in Nederland uitgebrachte Pin Cushion (te zien geweest op IFFR).

Jumbo is een rare film, maar op een zeer leuke manier. Liefdevol en intiem, daar waar je dat bij een verliefdheid op een kermisattractie niet bepaald verwacht. Met uiterste precisie heeft de debuterende regisseuse dan ook buiten de lijntjes gekleurd. Gewaagd en gedurfd, maar zeer zeker geslaagd.

Regie: Zoë Wittock
Cast: Noémie Merlant | Emmanuelle Bercot | Bastien Bouillon
Speelduur: 93 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.