Joker

recensie Joker

De misdaad- en dramafilm Joker gaat over Arthur Fleck, die in het dagelijks leven clown is. De maatschappij verstoot hem, waardoor hij zich daar uiteindelijk tegen afkeert. Wat wij van Joker vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

We bevinden ons uiteraard in Gotham City, maar dit keer aan het begin van de jaren 80. Arthur Fleck moet als clown grappig zijn, maar is dat in het dagelijkse leven niet. Hij glijdt zelfs steeds verder af. Daarnaast blijft hij vragen hebben over zijn vader, van wie zijn moeder zegt dat hij zomaar vertrokken is. Arthur ontspoort steeds verder en wordt in plaats van een clown, de joker. Een man die alleen maar haat zaait!

Ons eindoordeel?

Dat de joker een beetje koekoek was wisten we natuurlijk al van de eerdere Batman-films. Hoe hij zo geworden is wisten we nog niet helemaal. Wij wisten überhaupt niet eens hoe hij in het echt heette. Nou, daar zijn we achter hoor, met de komst van de film Joker. Nu weten we waarom hij zo gek werd. En dat alles met dank aan een geweldig acterende Joaquin Phoenix. Die lach gaat niet zomaar uit je gedachte!

Als je jezelf niet lekker in je vel voelt zitten en je moeder noemt je ‘Happy’ dan is dat best wel pijnlijk. Vooral als je zo niet genoemd wilt worden. Een verleden waar menig mens niet aan kan tippen. Tel daar bij op dat zo een beetje iedereen hem uitkotst en je ziet het eindresultaat. Je krijgt haast medelijden met de man. En het woordje haast zetten wij er expres bij, want medelijden zullen we nooit hebben met iemand die zijn leed gebruikt om andere leed aan te doen. Daar kun je geen respect voor hebben. Wij althans niet.

De transformatie is groot. Van een timide man die niet voor zichzelf opkomt, naar een man vol zelfvertrouwen. Die overgang was voor ons te groot. Een man die eerder hulp zocht, maar het niet krijgt. Zo zie je maar dat snijden in de zorg niet altijd verstandig is. De film zelf viel lichtelijk tegen. Nee, we wisten niet waar de haat vandaan kwam, maar dat konden we wel raden. En dat de man gek was wisten we dus al. Nu weten we alleen waar het vandaan kwam. En nee, dat is nog steeds niet gerechtvaardigd. Voor jezelf opkomen kan ook op een andere manier. Filmisch overigens fraai, maar verder redelijk inhoudsloos. Er zijn veel meer films over dergelijke ontspoorde mensen – Nightcrawler en You Were Never Really Here bijvoorbeeld- gemaakt, al heten ze dan niet de Joker. Al kom je wel weer wat extra te weten over zijn verleden, waardoor je de Batman-films met een ander oog bekijkt.

Joaquin Phoenix acteert fantastisch in Joker. Een film waarin je te weten komt waarom de man zoveel haat kent. Dat dat niet te gerechtvaardigd is moge duidelijk zijn. Daarnaast zijn wij van mening dat er veel meer van dit soort films zijn gemaakt, maar dan over andere personen. Deze film is daarmee vergeleken best inhoudsloos. Het voegt dat wel weer wat toe aan de voorgaande Batman-films.

Regie: Todd Phillips
Cast: Joaquin Phoenix | Robert De Niro | Zazie Beetz
Speelduur: 122 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.