Joan Baez: I Am a Noise

recensie Joan Baez: I Am a Noise

Waardering: 3.5 uit 5.

De documentaire Joan Baez: I Am a Noise gaat over de rijke carrière die Joan Baez inmiddels achter de rug heeft. Ze blikt terug op een mooie, maar ook roerige tijd. Wat wij van Joan Baez: I Am a Noise vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Joan Baez was pas achttien jaar oud toen ze doorbrak als zangeres. Inmiddels heeft ze een rijke carrière achter de rug, waarin ze ook zichtbaar was als activiste. Op haar 82e is ze eindelijk toe aan een afscheidstournee. Tijdens die tournee blikt ze terug op haar leven. Een mooi leven, waarin ze vele beroemdheden tegen is gekomen, maar ook een leven met tegenslagen.

Ons eindoordeel?

Joan Baez liep vanaf haar zestiende bij een therapeut, zo blijkt uit de documentaire Joan Baez: I Am a Noise. Om heel eerlijk te zijn heeft dat haar prachtige muziek alleen maar goed gedaan. Luister bijvoorbeeld maar naar It Ain’t Me Babe, een van mijn persoonlijke favorieten van haar. Het nummer komt ook voorbij in de documentaire zelf, maar door haar leeftijd kan ze het niet meer zingen, zoals ze zelf zou willen (daarover ook meer in de documentaire).

Ze durft zich eindelijk bloot te geven, na een carrière van meer dan 60 jaar. Waarom ze dat nu pas doet is onduidelijk. Hadden we dat geweten, dan gaf het de documentaire misschien nog wat meer diepgang. Nu ontbreekt een weerwoord, omdat het lijkt dat de documentaire vanuit haar eigen initiatief er is gekomen. Een eerbetoon is het!

Neemt niet weg dat het een fraaie documentaire is, waarin je fraaie zwart-wit foto’s ziet, begeleid door haar eigen muziek (en good old Bob Dylan, die ze nog even een sneer geeft). Ze spreekt openhartig over haar verleden en heeft ook zelfkritiek (altijd fijn). Naarmate de documentaire vordert, verdwijnt haar tournee, waar ze op dat moment mee bezig is, wat naar de achtergrond. Toch weet je aan het eind van de rit meer van haar. Veel meer. En ze blijft mysterieus, omdat je als kijker toch het gevoel hebt dat ze iets achterhoudt.

In Joan Baez: I Am a Noise geeft de zangeres zich eindelijk bloot, na een carrière van meer dan 60 jaar. Waarom nu pas? Geen idee, maar haar openhartigheid in combinatie met de fraaie beelden en haar eigen muziek, maakt de documentaire geslaagd.

Regie: Miri Navasky | Maeve O’Boyle | Karen O’Connor
Cast: Joan Baez
Speelduur: 113 minuten
Releasedatum: 13-6-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.