Jippie No More!

recensie Jippie No More!

Waardering: 4.5 uit 5.

De familiefilm Jippie No More! gaat over Jaap Peter, van wie zijn zus gaat trouwen. Zijn eerste verliefdheid zorgt alleen voor meer spanningen in de familie. Wat wij van Jippie No More! vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De oudste zus van Jaap Peter, alias Jip, gaat trouwen. Daar hoort uiteraard een groot feest bij. De gehele familie komt samen in de villa van opa Willem om het feest te organiseren. En juist nu zijn zus gaat trouwen, is het Jip die voor de eerste keer in zijn leven verliefd wordt, op Lily in dit geval. Alleen Lily is niet verliefd op hem, maar ziet meer in zijn zusje, Joe. De spanningen lopen hierdoor alleen maar verder op. Op de trouwdag zullen alle spanningen toch wel weer verdwenen zijn?

Ons eindoordeel?

Geen idee hoe het met jullie zit, maar na het bestuderen van de filmposter van Jippie No More! moest ik in eerst instantie denken aan een vrolijke variant van Festen (1998). Een vergelijkbare film als het gaat over familieperikelen, maar gelukkig is het voor de jonge kijkers onder ons in deze Nederlandse familiefilm allemaal luchtiger, veiliger en toegankelijker. Deze film won overigens de publieksprijs voor Beste Nederlandse Kinderfilm én de Jeugdjury Award op het filmfestival Cinekid 2023.

En wat een blij makende feelgood is dit, voor iedereen. Dat kom niet alleen door het verhaal, maar ook door de mooie beelden, de locatie en de herfstachtige pastelkleuren. Oog voor detail hebben de makers, iets wat ook na de film blijkt, als de aftiteling start (let op het lettertype). Net als dat ieder personage ruimte krijgt om zichzelf te zijn, met allemaal acteurs die elkaar aanvullen.

Een film waarin familie centraal staat, met ieder zo zijn eigen verhouding tot een ander. Voor de kijker zal er zeker wat herkenbaars in terug te vinden zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld de liefdevolle, maar ook starre en koppige papa (en opa). Maak je niet zo druk om alles, ontspan, heb plezier en geniet nu. Denk niet aan wat verkeerd kan gaan. Daarnaast komen ook andere herkenbare onderwerpen voorbij, met de onzekerheid van een ieder als gemene deler. Denk aan verliefdheid, strubbels, verdriet, lachen en geluk. Iedereen is anders, maar iedereen is wel eens onzeker, ook al uiten we dat allemaal anders.

En dat liedje, Alle Billetjes Dansen, heerlijk zeg. Jippie No More! tovert simpelweg een lach op je gezicht. Dat kan haast niet anders. De filmverrassing van het jaar. Alles wat een feelgoodfilm moet hebben en een van de betere Nederlandse feelgood films in jaren. Dankbaar voor deze film.

Regie: Margien Rogaar
Cast: Wesley van Klink | Guide Pollemans | Aus Greidanus sr. | Lotte Jonker
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 13-12-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.