Jij Bent Mijn Vriend

recensie Jij Bent Mijn VriendDe documentaire Jij Bent Mijn Vriend gaat over Branche. Als zesjarige Macedoniër komt hij in de klas van Juf Kiet, maar kent en de taal niet én hij heeft geen vriendjes. Zou hij vriendjes kunnen maken? Wat wij van Jij Bent Mijn Vriend vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Branche is een zesjarig jochie uit Macedonië dat voor het eerst naar school gaat in Nederland. Hij komt in de klas van Juf Kiet terecht, die we nog kennen van De Kinderen van Juf Kiet. De eerste dag is een drama, want ja, hij kent en de taal niet en vriendjes heeft hij ook al niet meer. We blijven Branche volgen en zien hem groeien in zijn zelfvertrouwen, mede doordat hij snel vriendjes maakt.

Ons eindoordeel?

Je kunt niet anders dan een vergelijking maken met De Kinderen van Juf Kiet. Hoewel die documentaire eerder uitkwam, is Jij Bent Mijn Vriend eerder opgenomen. Althans, zo lijkt het wel. We komen namelijk wel wat bekende gezichten tegen, die ook in De Kinderen van Juf Kiet te zien zijn. Branche zelf bijvoorbeeld, komt in deze documentaire in de klas, terwijl hij in De Kinderen van Juf Kiet al in de klas zat. Misschien is het wel tegelijkertijd opgenomen, en hebben ze alle beelden opgeknipt. Dat kan ook.

Waar Jij Bent Mijn Vriend erg sterk in is, is dat één iemand centraal staat. Brache in dit geval, en niet niet meer om Juf Kiet. Het perspectief ligt anders. Het gaat om de zoektocht naar vriendjes, hoe moeilijk dat soms ook is. Heeft Branche eindelijk een goede vriend, gaat hij weer weg. Elke keer weer die vriendjes maken gaat Branche wel goed af. En kinderen kijken niet naar afkomst. Zo mooi en leerzaam om te zien, vooral omdat volwassenen de neiging hebben dat soms wel te doen. Waar gaat dat toch mis? Waar verliezen wij die onschuld? Dat alles weer op een observerende manier, zonder vragen te stellen. Prachtig. Eerlijk is eerlijk, het eerste half uur is een stuk sterker dan het overige gedeelte. Een gedeelte dat ook wel weer nodig is om de groei van Branche te laten zien.

Jij Bent Mijn Vriend is een hartverwarmende documentaire, waar wij volwassenen ook nog wel wat van kunnen leren. Kijk naar de mens en niet naar de achtergrond. Dat is zoveel meer waard. En uitmelken van een concept mag van ons altijd. Vooral als je het zo doet! Liefde, daar gaat het om. Een heleboel liefde.

Regie: Petra Lataster | Peter Lataster
Cast: Branche Jovanovski
Speelduur: 77 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.