Jeune Femme

recensie Jeune Femme

De komische dramafilm Jeune Femme gaat over de dolende dertiger Paula. Nadat ze na tien jaar is gedumpt door haar vriend, besluit ze zijn kat te ontvoeren, door Parijs te struinen iemand anders te zijn. Wat wij van Jeune Femme vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Paula is een chaotische en impulsieve dertiger die nog steeds leeft alsof ze een studente is. Blut, onverantwoordelijk gedrag en na een relatie van tien jaar zoekende naar wie ze is. Ze besluit de kat van haar ex te ontvoeren en door Parijs te gaan struinen. Ze besluit iemand anders te zijn en op zoek te gaan naar een baan.

Ons eindoordeel?

Léonor Serraille won met Jeune Femme de Camera d’Or op het filmfestival van Cannes in 2017. Dat is de prijs voor beste speelfilmdebuut. Geen onbelangrijke prijs dus. Of het terecht is, is moeilijk te zeggen, want dan moet je alle films die in competitie waren, hebben gezien. Dat hebben we niet.

Over Jeune Femme kunnen we wel ooordelen. Dat doen we dan ook. Een zeer positief oordeel is het. Actrice Laetitia Dosch speelt daar een heel belangrijke rol in. Wat een heerlijk acteerspel. Lekker blue en naturel. Precies waar wij van houden. Ze doet ons ook wel een beetje denken aan de jonge Isabelle Hupert. Dat is in ons geval zeer positief. We kunnen ook niet voorstellen dat er iemand is die Hupert niet kan waardere, maar dat terzijde.

De film zelf is ook erg prettig. Drama en humor vullen elkaar naadloos aan. Paula is in eerste instantie niet een vrouw waarmee wij een band hebben. Dat verandert wel door het goede scenario. Want is ze eigenlijk wel zo onverantwoordelijk als dat het lijkt? Wij denken van niet. Goed gedaan dus door de regisseuse. Want vrouwen kunnen makkelijk zat voor zichzelf opkomen. Daar hebben ze geen man voor nodig. Ook al denken mannen dat dit wel zo is. Jeune Femme komt op voor de jonge en zelfstandige vrouw. Mooi!

Regie: Léonor Serraille
Cast: Laetitia Dosch | Souleymane Seye Ndiaye | Grégoire Monsaingeon
Speelduur: 97 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.