Jeanne du Barry

recensie Jeanne du Barry

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Jeanne du Barry gaat over een jonge dame die hogerop wil komen. Als haar dat eindelijk lukt en ze haar intrede doet in het paleis van Versailles, is ze er niet meer weg te denken. Daar is alleen niet iedereen even blij mee. Wat wij van Jeanne du Barry vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jeanne Vaubernier is een vrouw uit een arbeidersklasse, maar wil hogerop komen. Dat lukt haar, bijgestaan door haar moeder. Ze begint onder aan de ladder, maar uiteindelijk ontmoet ze koning Lodewijk XV. Haar schoonheid betovert hem en Jeanne is vanaf dat moment niet meer weg te denken uit het paleis van Versailles. Vele bewoners van het paleis van vinden haar aanwezigheid maar niets, want wie wil er nu een straatmeisje aan het hof!

Ons eindoordeel?

De regisseuse en hoofdpersoon van Jeanne du Barry, Maïwenn, kun je kennen van DNA (2020) en Mon Roi (2015). Laat je overigens niet misleiden door de in deze film opgeblazen (er zitten wat extra kilo’s aan), Frans sprekende Johnny Depp (een van zijn vele exen is een Française, dus dat verklaart een hoop). Hoewel hij een meer dan belangrijke rol heeft, is hij niet degene waar dit kostuumdrama om draait. Als je kijkt naar de filmposter dan lijkt het wel om hem (Lodewijk XV) te gaan, totdat je de film hebt gezien. Dan begrijp je de keuze voor deze poster.

Wat blijft Maïwenn toch een mooie verschijning. Ze heeft een natuurlijke schoonheid, wat bijna niet te duiden is. Wat dat betreft heeft ze zichzelf dan ook goed gecast, want dat past bij de rol. Hoewel je veel van Jeanne kunt vinden, leef je al snel met haar mee. Charmes, schoonheid, zorgzaamheid en eerlijkheid maken haar tot een geliefd personage, niet alleen bij de kijker. Helemaal omdat ze zorgt voor een doorbreking van de plichtmatigheden in het paleis van Versailles (wat een imponerende beelden, waarbij je ziet hoe gigantisch groot het paleis is en haar bewoners mieren lijken te zijn, maar tegelijkertijd ook passanten).

Denk aan The Favourite (2018), maar dan wel met een serieuzere ondertoon. De luchtigheid van personages zoals Jeanne en Lodewijk XV maken de film aangenaam. Niet voor niets stond Lodewijk XV bekend als ‘de geliefde’. Als je deze film bekijkt weet je waarom (het was geen harde man), waarbij de onzichtbare hier een grote bijdrage in heeft geleverd. Een machtsstrijd was er onder zijn belangrijkste vrouwen, mede door de aanwezigheid van Jeanne. Daarin ontbrak wel de spanning die deze film net wat beter had gemaakt. Helemaal omdat Jeanne dagelijks met deze spanning te maken had.

In Jeanne du Barry heeft Maïwenn zichzelf perfect gecast. Een natuurlijke schoonheid, die door haar doen en laten alleen maar op goodwill kan rekenen van de kijker. Serieus, maar tegelijkertijd ook luchtig. En wat een imponerende beelden van het paleis van Versailles, waardoor haar bewoners slechts passanten zijn.

Regie: Maïwenn
Cast: Maïwenn | Johnny Depp | Benjamin Lavernhe | Melvil Poupaud | Pierre Richard
Speelduur: 117 minuten
Releasedatum: 14-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.