Jane

recensie Jane

De Amerikaanse documentaire Jane gaat over Jane Goodall. Zij trekt als 26-jarige (in 1950) de wildernis van Afrika in om apen te bestuderen, zonder ook maar enige kennis van apen te hebben. Wat wij van Jane vinden, lees je in onze uit ongeveer 175-woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Jane Goodall is een 26-jarige secretaresse (1950), die als grote droom heeft de jungle van Afrika in te trekken. Die kans krijgt en neemt ze, als assistente van een antropoloog. In die jungle gaat ze zonder ook maar enige kennis het gedrag van apen analyseren. Dit alles is vastgelegd door de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, en is pas in 2014 teruggevonden. Goodall (nu 83)zelf verzorgt het commentaar.

Ons eindoordeel?

Goodall zou zomaar het liefje kunnen zijn van Tarzan, maar dat is ze niet. Haar liefde voor apen en de jungle zie je groeien naarmate de docu vordert. Een beetje langdradig, dat wel, al zorgt de komst van een baby voor een verfrissende wending. Want apen bestuderen is één ding, maar een kind in de jungle opvoeden is weer een ander ding. De soundtrack van Phillip Glass is ook nog het benoemen waard. Speciaal geschreven voor deze documentaire, wat ook wel nodig was, anders was hij te saai. De muziek geeft Jane nog net dat beetje energie wat hij nodig heeft. Overigens hebben wij over de kleurrijke beelden niets te klagen.

Regie: Brett Morgen
Cast: Jane Goodall | Hugo van Lawick
Speelduur: 90 minuten

Share

Een gedachte over “Jane

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.