It Must Be Heaven

recensie It Must Be Heaven

In de komedie It Must Be Heaven gaat de Palestijnse regisseur Elia Suleiman op zoek naar een nieuw thuisland. Alleen doet ieder land waar hij ook komt hem op komische wijze wel iets denken aan zijn thuisland. Wat wij van It Must Be Heaven vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Elia Suleiman is een Palestijnse regisseur (bekend van onder andere The Time That Remains) die zijn thuisland ontvlucht, op zoek naar een nieuw thuis. Alleen daar waar hij ook komt, zijn thuisland lijkt hem te achtervolgen. Hij belandt van de ene in de andere komische situatie, waarbij altijd een link te leggen is met zijn thuisland.

Ons eindoordeel?

It Must Be Heaven was genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes. Inmiddels weten we al heel lang dat die prijs naar Parasite ging, maar dat neemt niet weg dat we deze film heel graag wilden zien.

Touché is het eerste wat we dachten na het zien van deze grappige en satirische film. Suleiman zegt bijna geen woord, maar toch weet hij ons duidelijk te maken wat hij bedoelt. Want leven we inmiddels niet in een wereld waarin randzaken belangrijker lijken dan de echte problemen om ons heen. Blind zijn voor de echte problemen in de wereld. De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest, maar toch zijn we liever bezig met het oplossen van de meest onbenullige en niet toedoende dingen. En we rennen maar achter de hardste roepers aan ook nog. Argwaan was in ieder geval nog nooit zo groot.

We doen ook allemaal lekker wat we zelf willen en hebben over alles een mening. Vooral een mening over andere dingen dan onszelf. Want wat weten we nu echt van Palestina? Wij in ieder geval niet zoveel. En toch denken we te menen dat we het hier in Nederland beter hebben. Nou, deze film drukt je met de neus op de feiten. In dit geval zijn Parijs (hoe kreeg Suleiman in godsnaam Parijs zo leeg?) en New York als decor gebruikt, maar Amsterdam had net zo goed in het rijtje gepast. Waar zijn we toch mee bezig?

Als we It Must Be Heaven moeten geloven – en dat doen we – zijn we allemaal te veel bezig met zaken om ons heen. We letten op alles, maar behalve op datgene wat onder onze eigen neus gebeurt. Touché! Mooi gefilmd ook overigens.

Regie: Elia Suleiman
Cast: Elia Suleiman | Gael Garcia Bernal
Speelduur: 102 minuten

Share

Een gedachte over “It Must Be Heaven

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.