It Felt Like Love

recensie It Felt Like Love

De dramafilm It Felt Like Love gaat over tiener Lila. Zij heeft het liefste zo snel mogelijk seks en heeft iemand op het oog. Hij moet echter niets van haar hebben. Ze blijkt volhardend. Wat wij van It Felt Like Love vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Lila is een jong meisje. Ze is niet op zoek naar liefde, maar naar een eerste seksuele ervaring. Daar wil ze het liefste zo snel als mogelijk mee beginnen. Ze heeft iemand op het oog, maar die jongen ziet haar niet zitten. Ze laat het er niet bij zitten, maar verliest zichzelf daarbij in haar obsessie.

Ons eindoordeel?

It Felt Like Love is de eerste lange speelfilm van Eliza Hittman, die je ook kunt kennen van Beach Rats en het breekbare Never Rarely Sometimes Always. Coming of age speelt een grote rol in haar films, iets wat altijd wel interessants is. Ieders leven is tenslotte een grote coming of age, omdat we allemaal opgroeien. Om dan in slechts 80 minuten indruk te maken met je eerste film, dat is knap.

Lila hangt overal maar een beetje bij. In die leeftijd wil je juist ergens bij horen. En hoe hoor je ergens bij. Door mee te doen of door te doen alsof. Wat dat betreft is ze maar een onzeker en beïnvloedbaar meisje. Ze kopieert gewoon alles van haar beste vriendinnetje, die meer oog heeft voor jongens dan voor haar. Lila doet gewoon alles mee om erbij te horen. Ze groeit op en zoekt haar eigen weg, waarin de route onduidelijk is. Een route die haar niet wordt uitgelegd, want haar vader interesseert het allemaal niet en de moeder lijkt buiten beeld.

Beeldend zie je als kijker die onzekerheden. Onzekerheden die ze naar buiten toe niet wil laten zien, hoewel ze toch timide overkomt. De zonnebrand die overal op haar gezicht te zien is, is daar ook een voorbeeld van. Ze is echt nog een meisje. Maar ook de danslessen die ze volgt. Dansen kan ze niet; dat maakt natuurlijk niets uit, zolang je het maar leuk vindt. Ik vraag mij af of ze het überhaupt leuk vindt. Ook bij jongens is ze onzeker, ook al denkt ze van niet. De jongens gebruiken meisjes waar ze bijstaan. Ze kijken porno met ze en luisteren naar rapmuziek die niet echt lovend is over vrouwen. Dat geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Hoever moet je gaan om erbij te horen? Lila gaat helaas best ver.

Echt niets in deze film, ondanks de titel, doet de kijker geloven dat het om liefde gaat. Toch is Lila ervan overtuigt dat dit wel het geval is. Een timide en onzeker meisje dat zich anders voordat dan ze daadwerkelijk is. Een breekbare en daardoor ook pijnlijke coming of age.

Regie: Eliza Hittman
Cast: Gina Piersanti | Giovanna Salimeni | Ronen Rubinstein
Speelduur: 80 minuten
Releasedatum:
2013

Share

Wil je reageren?