Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen

recensie Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen (Someday We’ll Tell Each Other Everything) gaat over Maria, die bijna 19 is, een vriend heeft, maar een geheime relatie krijgt met haar twintig jaar oudere buurman. Wat wij van Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Het is een bloedhete zomer in 1990, op het randje van de negentiende verjaardag van Maria. Ze woont met haar vriend in Thüringen, bij zijn ouders. School interesseert haar niet, maar boeken des te meer. Dan ontmoet ze de twintig jaar oudere buurman Henner en ontstaat er een geheime relatie vol met verlangen en begeerte.

Ons eindoordeel?

Als er persoonlijk al een film was om naar uit te kijken, dan was het wel de boekverfilming Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen. Regisseuse van die film is namelijk Emily Atef, die ook verantwoordelijk was voor het beklijvende Plus Que Jamais (2022).

Als je een liefhebber bent van daddy issues, dan zit je goed bij deze voortkabbelende film. Zij zit bij haar vriendje, die meer lijkt te geilen op zijn nieuwe fotocamera. Er is weinig uitdaging voor haar, mede ook door de familie waar ze verblijft. Je krijgt gaandeweg de film bijna medelijden met het vriendje en zijn familie. En met haar! Bijna hoor, niet helemaal. Maria zoekt, zo lijkt het, mede door haar eigen leven, bewust een ander leven. Alleen vindt ze de intellectuele uitdaging niet, daar waar de buurman dit wel lijkt te brengen. Dat blijkt alleen een oudere geilbeer te zijn die graag controle heeft.

Een zomerse sfeer zie je, daar waar datgene wat je ziet daar niet bij aansluit. Dat bewuste contrast is zo net na de val van de muur tekenend en ook wel logisch. Iedereen groeit op, maar sommige zitten muurvast. Ze kunnen niet anders. Zonnige tijden, maar problemen lossen niet vanzelf op. Littekens blijven.

Al voortkabbelend kom je meer te weten. Het trage begin werkt niet mee (lange scènes), maar het einde brengt dan toch de antwoorden waar je als kijker ook naar zoekt. Je weet namelijk niet altijd waar de film naartoe gaat. Zo een einde kunnen veel filmmakers overigens nog wel wat van leren, onverwachts en toch ook open. Wat nu, een tweede deel?

In het voortkabbelende liefdesdrama Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen weet je lang niet waar je aan toe bent. Een zomerse sfeer dat het contrast laat zien ten opzichte van haar eigen daddy issues!

Regie: Emily Atef
Cast: Marlene Burow
| Felix Kramer
Speelduur: 129 minuten
Releasedatum: 14-9-2023

Share

2 gedachtes over “Irgendwann Werden Wir Uns Alles Erzählen

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.